Un grup de cercetători din Colorado, America susțin că au vindecat o pacientă de HIV, virusul care provoacă SIDA.
Aceasta ar fi a treia persoană vindecată vreodată de virus, de asemenea prima femeie care să își recapete sănătatea. Pacienta era tratată pentru leucemie când a primit un transplant de celule stem de la o persoană cu rezistență naturală la virusul HIV.
Doctorii spun că au trecut deja 14 luni de când pacienta a fost vindecată, însă sunt de părere că metoda de transplant folosită, care implică un transfer de sânge din cordonul ombilical, este prea riscantă pentru a fi potrivită pentru majoritatea persoanelor cu HIV.
Cazul pacientului a fost prezentat marți la o conferință medicală din Denver. Aceasta face parte dintr-un studiu amplu derulat în SUA ce se concentrează asupra persoanelor care trăiesc cu HIV. Participanții au primit același tip de transplant de sânge pentru a trata cancerul și bolile grave.
Ideea studiului este de a înlocui sistemul imunitar al unei persoane bolnave cu al unei persoane sănătoase, pentru a-i trata cancerul, iar în același timp s-ar putea vindeca și de HIV. În cadrul studiului pacienții sunt supuși prima dată chimioterapie pentru a ucide celulele imunitare canceroase. Medicii transplantează apoi celule stem de la indivizi cu o mutație genetică specifică, mutație ce nu prezintă receptorii folosiți de virusul HIV pentru a infecta celulele. Oamenii de știință consideră că acești indivizi dezvoltă apoi un sistem imunitar rezistent la virus.
Potrivit declarațiilor cercetătorilor, majoritatea donatorilor de celule stem sunt de origine caucaziană. Așadar, reușita potrivirii genelor poate deschide potențialul de a trata pacienții care au HIV și cancer și în cazul indivizilor care provin din medii rasiale diverse.
„Faptul că (pacienta) este de rasă mixtă și că este o femeie este foarte important din punct de vedere științific și foarte important în ceea ce privește impactul asupra comunității”, a declarat doctorul Steven Deeks, expert în SIDA la Universitatea din California.
Abordarea aceasta care a funcționat în cazul a trei persoane nu înseamnă un remediu pentru cei 37 de milioane de oameni care trăiesc cu HIV, dintre care majoritatea trăiesc în Africa sub-sahariană. Potențialul transplanturilor de celule stem a fost demonstrate pentru prima dată în 2007, când Timothy Ray Brown a fost prima persoană „vindecată” de HIV. Aceasta a avut un transplant de la un donator care era rezistent în mod natural la HIV. Procedeul a fost repetat de două ori cu Adam Castillejo și acum cu pacienta din New York.
Toți trei pacienții sufereau de cancer și aveau nevoie de un transplant de celule stem pentru a-și salva viața. Vindecarea HIV nu a fost niciodată obiectivul principal, ci mai degrabă un plus, iar terapia este prea riscantă pentru a fi folosită asupra tuturor celor infectați cu HIV.
Articol de Izabela Constantin