Mai mulți oameni de știință din Canada au condus un studiu în care au demonstrat că este posibilă schimbarea grupei de sânge pentru organele destinate transplanturilor. Aceste descoperiri reprezintă un pas important către crearea de organe universale de tip O, care ar îmbunătăți în mod semnificativ echitatea în alocarea organelor și ar scădea mortalitatea pacienților aflați pe listele de așteptare.
În prezent organele donatorilor sunt atribuite viitorilor beneficiari pe baza grupei de sânge, ca prim criteriu, deși lista este una mai lungă. Grupele de sânge sunt determinate de prezența sau absența anumitor antigene – substanțe care pot declanșa un răspuns imun dacă sunt străine organismului. Există patru grupe sanguine majore determinate de prezența sau absența a două antigene, A și B, pe suprafața globulelor roșii. Pe lângă antigenele A și B, există o proteină numită factor Rh, care poate fi prezentă (+) sau absentă (–), rezultând 8 tipuri de sânge (A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+, AB-). Dacă tipul de sânge al unui organ donator nu se potrivește cu grupa de sânge a beneficiarului, poate declanșa un răspuns imun crescând riscul ca organul să fie respins.
În medie, timpul de așteptare pentru Pacienții de tip O pentru un transplant pulmonar este de două ori mai mare în comparație cu pacienții de tip A, explică dr. Aizhou Wang, asociat științific la laboratorul Dr. Cypel și autorul principal al studiului.
„Acest lucru se traduce prin mortalitate. Pacienții care au grupa O și au nevoie de un transplant pulmonar prezintă un risc cu 20% mai mare de a muri în timp ce așteaptă ca un organ potrivit să fie disponibil”, spune dr. Wang.
Studiul a fost realizat în laboratorul de cercetare al doctorului Cypel, asociat cu Latner Thoracic Surgery Research Laboratories. Experimentul a folosit sistemul de perfuzie pulmonară Ex Vivo (EVLP) drept platformă pentru tratament. Sistemul EVLP pompează fluide hrănitoare prin organe, permițându-le să fie încălzite la temperatura corpului, astfel încât să poată fi reparate și îmbunătățite înainte de transplant.
Trei perechi de plămâni provenind de la donatori de tip A, considerați nepotriviți pentru transplant, au fost puși în circuitul EVLP. Pentru fiecare pereche, unul dintre plămâni a fost tratat cu un grup de enzime pentru a elimina antigenele de pe suprafața organului, în timp ce celălalt plămân, de la același donator, a rămas netratat. Fiecare plămân a fost ulterior tratat de către doctori, care au adăugat sânge de grupă O (cu concentrații mari de anticorpi anti -A) în circuit, pentru a recrea un transplant incompatibil. În urma tratării plămânilor s-a demonstrat că organele tratate au fost tolerate, în timp ce organele netratate au prezentat semne de respingere. Echipa a descoperit că prin aplicarea enzimelor timp de patru ore, acestea ar putea elimina 97% din antigenele A din plămâni.
Crearea acestor organe universale din punct de vedere sanguin a fost posibilă datorită unor enzime descoperite în 2018 de către Biochimistul Stephen Withers de la University of British Columbia. Aceste enzime au fost livrate plămânilor pe parcursul studiului prin intermediul circuitului EVLP.
„Enzimele sunt catalizatorii Mamei Natură și desfășoară reacții speciale. Acest grup de enzime pe care l-am găsit în intestinul uman poate reduce zaharurile din antigenele A și B de pe globulele roșii, transformându-le în celule universale de tip O”, explică dr. Withers.
Descoperirea este cu adevărat importanță deoarece tratamentul enzimatic ar putea fi utilizat în cele din urmă pe o varietate de organe pentru transplant, precum și pe sângele folosit în transfuzii.
Articol de Izabela Constantin