Benzodiazepinele sunt medicamente utilizate pe scară largă, cu precădere în Statele Unite ale Americii. Acestea sunt folosite pentru anxietate sau tulburări de somn, fiind tratamente de primă linie pentru aceste afecțiuni.
În timp ce prescrierea acestora crește la nivel mondial pe zi ce trece, studiile internaționale de specialitate ne informează despre efectele adverse grave în cazul celor ce folosesc medicamente de tip benzodiazepine. Pe termen scurt, acestea sunt medicamente sigure, fără reacții adverse grave. Pe termen lung, consumul de benzodiazepine produce atât dependență fizică, cât și deficiențe cognitive.
Tot mai mulți pacienți afectați de aceste tulburări ne informează despre reacțiile adverse sfâșietoare, însă mecanismele de acțiune ale modificărilor declanșate de benzodiazepine nu erau cunoscute până de curând.
Grupul de cercetare condus de Jochen Herms și Mario Dorostkar de la Centrul de Neuropatologie și Cercetare a Prionilor din cadrul LMU (Universitatea Ludwig-Maximilian din München) și de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE) au reușit acum să demonstreze, printr-un studiu derulat pe șoareci de laborator, că ingredientul activ duce la pierderea conexiunilor neuronale din creier.
Se pare că rolul cheie îl joacă un anumit tip de celule imune din creier, cunoscute sub numele de microglii. Benzodiazepinele se leagă de o proteină specifică, proteina translocatoare (TSPO), de pe suprafața organitelor celulare ale microgliilor. Această legare activează microglia, care apoi degradează și reciclează sinapsele – structuri ce permit comunicarea între neuroni sau comunicarea cu alte celule din corp.
Pierderea sinapselor poate fi extrem de dăunătoare. Experimentele demonstrează că diazepamul, medicament din clasa benzodiazepinelor, administrat șoarecilor a generat deficiențe cognitive. “Se știa că microglia joacă un rol important în eliminarea sinapselor atât în timpul dezvoltării creierului, cât și în bolile neurodegenerative”, spun doctorii Yuan Shi și Mochen Cui, coautori ai studiului.
“Dar ceea ce ne-a surprins cu adevărat a fost faptul că medicamente atât de bine cercetate precum benzodiazepinele influențează acest proces”. Când tratamentul cu diazepam a fost întrerupt, efectul a persistat o perioadă de timp, dar a fost în cele din urmă reversibil.
În opinia cercetătorilor, studiul ar putea avea efecte asupra modului în care sunt tratate tulburările de somn și anxietatea la persoanele cu risc de demență”. La pacienții cu risc, o analiză a costurilor și beneficiilor ar trebui să fie primul pas înainte de prescrierea unei scheme de tratament. Pentru pacienții ce nu prezintă risc de declin cognitiv, autorii menționează că aceștia ar trebui informați negreșit asupra posibilelor efecte adverse, uneori ireversibile, iar decizia să stea în mâinile pacientului.
Articol de Victoria Nănău