HomeTechnologyPutem slăbi cu ajutorul unei aplicații?

Putem slăbi cu ajutorul unei aplicații?

Pierderea în greutate nu este un proces ușor, motiv pentru care atât de multe persoane se chinuie să-și dea seama cum să reușească să-și atingă acest scop. Tehnologia a făcut însă mai simplu acest lucru, iar aplicațiile de slăbit sunt un exemplu relevant.

Ca societate, suntem inspirați de puterea maselor, așa că atunci când vedem că o aplicație are 10 milioane de descărcări sau mai mult, ne putem simți extrem de liniștiți. Unele dintre cele mai populare aplicații promit că pierderea în greutate nu este grea. Urmărind planurile alimentare și cele de fitness, aplicațiile promit utilizatorilor că pot slăbi fără mari eforturi.

În numeroase studii anterioare, aplicațiile de slăbire au avut tendința de a avea un succes moderat. Comparându-le cu terapiile standard, utilizarea acestora nu este neapărat asociată cu o scădere în greutate mai mare. Un studiu recent care cuprinde mai multe analize arată însă că aceste programe au un impact considerabil asupra obiceiurilor alimentare și efectelor dependente de nutriție, cum ar fi indicele de masă corporală. Până în prezent, cele mai multe studii au observat doar efecte pe termen scurt ale aplicațiilor. În general, din aceste constatări nu se pot trage concluzii cu privire la scăderea în greutate pe termen lung sau a obiceiurilor alimentare sănătoase menținute.

Deși nu este foarte probabil ca aplicațiile să înlocuiască perfect prezența unui antrenor personal sau a unui nutritionist, acestea pot ajuta, mai ales atunci când ne gândim la observarea propriilor obiceiuri privind alimentația sau gradul de mișcare efectuat de fiecare. Mai mult de atât, toate datele colectate pot fi utile experților în nutriție.

Atunci când vorbim despre obezitate, trebuie luată în considerare bineînțeles grupa de vârstă în care fiecare utilizator se încadrează. Statisticile privind obezitate au crescut considerabil în ultimii ani. Atunci când ne referim la persoanele în vârstă însă riscurile pe care creșterea considerabilă în greutate le implică sunt mai grave. Acest lucru se datorează faptului că o scădere a masei musculare sau a densității osoase poate fi deosebit de riscantă pentru persoanele în vârstă.

În cadrul acestei meta-analize, Eva Kiesswetter, doctorandă a Institutului de Biomedicină Geriatrică de la Universitatea din Nürnberg, alături de colegii ei, au investigat care intervenții de slăbire au avut un efect pozitiv asupra funcționalității fizice a persoanelor în vârstă. Echipa a încorporat 49 de studii în evaluările lor.

Aceștia au descoperit că terapiile multimodale (combinația dintre o intervenție nutrițională, un plan pentru mișcare și terapia comportamentală) au produs cele mai bune rezultate. Terapiile multimodale pot îmbunătăți starea funcțională și pot reduce moderat greutatea corporală fără a provoca o pierdere a masei musculare, potrivit constatărilor.

„Cu toate acestea, vârstnicii mai tineri au fost cei mai reprezentați în aceste studii”, a spus Kiesswetter. „Nu este clar dacă rezultatele pot fi generalizate pentru toate grupele de vârstă”.

Pierderea în greutate reprezintă un interes comun pentru numeroase persoane și deși a apela la serviciile unui antrenor personal sau ale unui nutriționist sunt două opțiuni recomandate și benefice, acestea pot fi de asemenea și costisitoare. Aplicațiile pentru scăderea în greutate pot fi o alternativă eficientă, iar avantajul major este că multe dintre acestea sunt gratuite.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente