Majoritatea adulților experimentează dureri de spate la un moment dat în viață. Pentru mulți dintre aceștia, durerea dispare după câteva zile sau săptămâni, însă în alte cazuri aceasta poate dura luni de zile sau poate reveni după mulți ani.
Potrivit unui nou studiu amplu care a implicat date colectate de la peste 13.000 de pacienți, tratamentele optime pentru durerile persistente de spate ar trebui să includă atât factori fizici, cât și psihici, pentru obținerea unor rezultate mai bune.
Cercetătorii au descoperit că includerea psihoterapiei în tratamente a dus în cele mai multe cazuri la beneficii pe termen lung atât pentru funcția fizică, cât și pentru scăderea intensității durerii, pe baza unei revizuiri sistematice a 97 de studii anterioare care acoperă 17 abordări diferite pentru tratarea durerii cronice de spate.
În cadrul realizării statistice a studiului, au fost identificate șase categorii majore de intervenții psihologice: intervenții comportamentale, terapii cognitiv-comportamentale, terapii de tip mindfulness, consiliere și programe educaționale pentru durere. Al șaselea tip de încercare a folosit combinația a două sau mai multe tehnici psihologice. Atât terapia cognitiv-comportamentală, cât și educația durerii combinată cu fizioterapie, au fost mai eficiente decât fizioterapia singură în creșterea funcției fizice. Terapia comportamentală, terapia cognitiv-comportamentală și educația asupra durerii s-au dovedit a fi tratamente utile pentru reducerea severității durerii.
Chiar și așa, gradul de eficacitate al studiilor s-a modificat odată cu trecerea timpului, iar studiile separate s-au desfășurat pe perioade diferite de timp. Pe parcursul perioadei de 6-12 luni după tratament, educația privind durerea și terapia comportamentală s-au dovedit a avea cel mai mare impact. Aceste terapii par, de asemenea, a fi sigure pe baza datelor existente.
Pe lângă funcția fizică și intensitatea durerii, echipa a analizat calitatea vieții legată de sănătate, siguranță, respectarea tratamentului și evitarea fricii – adică amânarea activității din cauza fricii de durere. Tratamentele care au inclus măsuri psihologice suplimentare au dat rezultate superioare încă o dată.
Există unele limitări ale studiului care ar trebui discutate: cercetătorii afirmă că eficacitatea pe termen lung a acestor tratamente (peste 12 luni) trebuie evaluată, iar unele dintre studiile utilizate în analiză au fost raportate ca a fi nesigure.
Cercetarea aduce însă perspective noi asupra acestor noi abordări terapeutice, care se dovedesc a fi mult mai eficiente în comparație cu tratamentul exclusiv fizic.
Articol de Izabela Constantin