HomeTechnologyRealitatea virtuală în timpul unei intervenții chirurgicale poate scădea cantitatea de anestezic.

Realitatea virtuală în timpul unei intervenții chirurgicale poate scădea cantitatea de anestezic.

Minimizarea utilizării sedativelor în timpul operațiilor ar putea scurta durata internării paciențiilor în spital și poate reduce riscul de complicații.

Realitatea virtuală ar putea ajuta la reducerea cantității de anestezic local necesară pentru intervenții chirurgicale.

O echipă de cercetători de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston a împărțit 34 de pacienți supuși unei intervenții chirurgicale la braţe în două grupuri de dimensiuni egale. Un grup a primit o cască VR cu o gamă de programe relaxante captivante pentru a le vizualiza în timpul intervenției chirurgicale, în timp ce celălalt grup a rămas fără.

Programele VR au inclus vederi la 360 de grade ale unei pajiști liniștite, vârfuri de munte sau păduri, meditație ghidată și videoclipuri redate pe fundalul unui cer înstelat.

Grupul VR a solicitat niveluri semnificativ mai mici de propofol sedativ ( în acest caz folosit pentru a amorți durerea braţului ) decât grupul non-VR. Ei au primit 125,3 miligrame pe oră, în comparație cu o medie de 750,6 miligrame pe oră.

De asemenea, grupul VR a părăsit unitatea de recuperare post-anestezie mai repede, petrecând acolo 63 de minute față de 75 de minute pentru grupul non-VR.

Cercetătorii cred că cei din grupul VR au avut nevoie de niveluri mai scăzute de anestezic, deoarece erau mai distrași decât cei care nu aveau stimuli vizuali virtuali.

Cu toate acestea, echipa recunoaște că este posibil ca grupul VR să fi intrat în operație crezând deja că realitatea virtuală ar fi eficientă. Această posibilitate va trebui explorată în studiile viitoare.

Reducerea cantității de anestezic pe care o primește un pacient poate ajuta la scurtarea duratei de internare în spital, la reducerea riscului de complicații și ar putea economisi bani din costul medicamentelor.

“Echipa intenționează acum să desfășoare un studiu similar la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale la șold și genunchi pentru a continua să exploreze dacă VR ar putea ajuta la gestionarea anxietății în timpul operațiilor” spune Adeel Faruki, profesor asistent în anestezie la Universitatea din Colorado, care a condus studiul.

“Există un număr tot mai mare de dovezi că VR poate fi un ajutor chirurgical util” spune Brenda Wiederhold, cofondatorul Virtual Reality Medical Center, care nu a fost implicat în studiu.

Totuși experții medicali ar trebui să monitorizeze pacienții pentru boala cibernetică, o formă de rău de mișcare pe care VR o declanșează la unii oameni.

Avem atât de multe cazuri de utilizare VR în operații, cum ar fi nașterile prin cezariană și operațiile pre și post-cardiace. VR poate fi de ajutor nu numai în timpul procedurilor medicale, ci și ulterior prin reducerea riscului de durere cronică. Este destul de interesant” precizează Wiederhold.

Articol de Răzvan Lupu

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente