HomeEditorialNoi cercetări arată că Enceladus luna lui Saturn poate adăposti forme de...

Noi cercetări arată că Enceladus luna lui Saturn poate adăposti forme de viață.

O echipă de oameni de știință care îl include și pe Dr. Christopher Glein (un expert recunoscut la nivel mondial în oceanografia extraterestră) de la Southwest Research Institute, a descoperit noi dovezi despre un element esențial pentru viață, în oceanul subteran al lui Enceladus luna care orbitează în jurul lui Saturn.

Potrivit unui comunicat de presă, simulările echipei sale arată că oceanul lunii lui Saturn ar trebui să aibă o abundență de fosfor dizolvat, un ingredient esențial pentru viața de pe Pământ.

„Enceladus este una dintre țintele principale în căutarea formelor de viață în sistemul nostru solar”, a explicat Glein, coautor al unei noi lucrări pe acest subiect.

„În anii ulteriori vizitării sistemului Saturn de către sonda spațială Cassini a NASA am fost în mod repetat uimiți de descoperirile făcute din datele colectate” a mai precizat el.

 Sonda spațială Cassini a descoperit apa lichidă subterană a lui Enceladus în timp ce orbita în jurul lui Saturn. A fost capabilă să analizeze mostre în timp ce gheața și vaporii de apă au erupt în spațiu din crăpăturile de pe suprafața înghețată a lunii.

„Ceea ce am învățat este că norul de apă conține aproape toate cerințele de bază ale vieții așa cum o cunoaștem”, a spus Glein. „În timp ce elementul bioesențial fosfor nu a fost încă identificat direct, echipa noastră a descoperit dovezi despre existența acestuia în oceanul de sub crusta înghețată a lunii” a declarant el.

 „Trebuie să ne întoarcem la Enceladus. Căutarea pentru viața extraterestră în sistemul solar și-a schimbat direcția deoarece acum căutăm elementele de bază ale vieții, inclusiv molecule organice, amoniac, compuși purtători de sulf toate necesare pentru a susține viața”, a explicat Glein.

Lucrările anterioare au sugerat că fosforul ar putea fi rar în oceanul lui Enceladus, ceea ce ar diminua perspectivele de viață. Fosforul este necesar pentru a crea ADN și ARN, potențial un indicator cheie pentru viața de pe alte planete și luni.

Membrii echipei Southwest Research Institute au folosit informațiile primite de pe Cassini pentru a efectua modelări termodinamice și cinetice pentru a simula geochimia fosforului din oceanele din Enceladus.

Potrivit lui Glein, modelele au arătat că „geochimia de bază are o simplitate elegantă care face inevitabilă prezența fosforului dizolvat, atingând niveluri apropiate sau chiar mai mari decât cele din apa de mare a Pământului.

Ce înseamnă asta pentru astrobiologie este că putem fi mult mai încrezători decât înainte că oceanul lui Enceladus este locuibil.”

Pasul următor foarte clar, a explicat Glein: „Trebuie să ne întoarcem la Enceladus pentru a vedea dacă un ocean posibil locuibil este de fapt locuit”.

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente