Poate fi sfârșitul pentru Diem, criptomoneda cu probleme fondată de Meta în 2019. Potrivit unui raport, fondatorul Facebook și partenerii săi caută să iasă din acest proiect.
Meta, părintele Facebook, și partenerii săi din Asociația Diem, renunță la proiectul de cripto care nu a fost încă lansat pe fondul rezistenței tot mai mari din partea autorităților de reglementare. La începutul acestei săptămâni, Bloomberg a raportat că asociația, care supraveghează moneda digitală, are în vedere o vânzare a activelor sale pentru a returna capitalul membrilor săi.
Meta deține aproximativ o treime din proiect, potrivit surselor anonime ale Bloomberg, restul fiind în mâinile unei varietăți de investitori, inclusiv Uber, Shopify și Union Square Ventures.
De ce vrea Facebook o criptomonedă?
Diem nu este de fapt criptomoneda Facebook. Este un proiect al Asociației Diem, pe care Facebook l-a cofondat inițial ca Asociația Libra. Desigur, Facebook are propriul interes pentru numerarul digital. Rețeaua de socializare a rulat o monedă virtuală, numită Credite, timp de aproximativ patru ani, ca modalitate de a efectua plăți pentru jocurile jucate în cadrul Facebook, iar Zuckerberg a spus că trimiterea de bani online ar trebui să fie la fel de simplă ca și trimiterea de fotografii.
Filiala Novi a lui Meta are un portofel pentru deținerea și utilizarea monedei digitale și spune că misiunea sa este „a ajuta oamenii din întreaga lume să acceseze servicii financiare la prețuri accesibile”. Analiștii de la RBC Capital Markets au afirmat că aceste servicii vor include probabil jocuri și comerț.
Meta ar avea control direct asupra lui Diem?
Nu. Meta este unul dintre membrii Asociației Diem, organizația nonprofit care va servi ca autoritate monetară pentru monedă. Asociația speră să crească la 100 de membri, dintre care majoritatea vor aduna 10 milioane de dolari pentru a demara proiectul. Fiecare membru are același vot în asociație, așa că, din punct de vedere tehnic, Meta nu are un cuvânt mai important de spus asupra deciziilor asociației decât orice alt membru.
De ce au renunțat membrii asociației?
Șapte dintre cei 28 de membri fondatori initial au renunțat înainte de întâlnirea inaugurală a asociației de la Geneva. Printre cei care au ieșit se numărau PayPal, eBay, Stripe și giganții serviciilor financiare Visa și Mastercard. Plecările sunt pierderi mari pentru că acei membri au adus expertiză în tehnologia plăților și transferurilor. Celelalte renunțări sunt Mercado Pago, platforma de plăți online a pieței Mercado Libre din Argentina și Booking Holdings, o companie de turism online care gestionează site-uri precum Priceline, Kayak și OpenTable.
Prin ce diferă Diem de alte criptomonede?
Să începem prin a aborda modul în care este similar cu alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin și Ether. La fel ca ei, Diem, dacă va ajunge în lume, va exista în întregime în formă digitală. Nu se va putea obține o bancnotă sau monedă fizică. Și ca și alte criptomonede, tranzacțiile Diem vor fi înregistrate pe un registru software, cunoscut sub numele de blockchain, care confirmă fiecare transfer. Blockchain-ul Diem va fi gestionat de membrii fondatori în primele etape, dar se presupune că va evolua într-un sistem complet deschis în viitor.
Diem va fi legat de dolarul american, un format cunoscut ca monedă stabilă. Acest lucru contrastează cu Bitcoin, Ether și alte criptomonede care nu sunt susținute de nimic și se balansează sălbatic ca răspuns la speculații.
Inițial, planul era folosirea unor active pentru a ancora valoarea criptomonedei. Asociația nu a spus care ar fi acele active, dar a indicat că vor fi denominate în valute globale majore, precum dolarul și euro, care nu fluctuează intens de la o zi la alta. Asociația ar cumpăra mai multe dintre activele de bază pentru a crea, sau „a menține”, un nou Diem atunci când oamenii vor mai mult din criptomonedă.
Susținerea unei monede cu un activ nu este ceva nou. De fapt, este ceva obișnuit. Dolarul american a fost susținut de aur până în 1971. Valoarea dolarului din Hong Kong este legată de dolarul american și gestionată de un board currency, care poate emite noi bancnote doar dacă are suficiente rezerve.
Cum se compară criptomonedele cu dolarul?
Dolarul american este acceptat oriunde în lume atât de mult încât unele țări îl folosesc în locul propriilor bani. Desigur, dolarul are puncte slabe. Folosirea dolarilor, în special peste granițe, poate fi costisitoare, deoarece băncile fac o reducere pentru a-i converti în monede locale. Dacă utilizați dolari pe un card preplătit, compania cardului de credit taxează probabil comerciantul o parte din achiziția dvs. Dacă guvernul SUA imprimă prea mulți dolari, ar putea urma inflația.
Facebook a dezvăluit pentru prima dată proiectul cripto Libra în iunie 2019. De atunci, s-a confruntat cu un control necruțător din partea autorităților de reglementare din întreaga lume, determinând unii parteneri să abandoneze acest proiect. În ciuda hype-ului, criptomonedele nu sunt încă utilizate la scară largă iar valoarea criptomonedelor este volatilă, deseori crescând sau scăzând cu mai mult de 5% pe zi, ceea ce face dificilă înțelegerea valorii pe termen lung a activului.
Unele criptomonede, în special Bitcoin, au un plafon la numărul de monede care pot fi bătute, ceea ce înseamnă că proprietarii de monede existente nu trebuie să-și facă griji cu privire la crearea arbitrară a unora noi, deși acest lucru ar putea crea alte probleme în viitor.
Articol de Larisa Ivan