HomeLifestylePrimul studiu care confirmă că pașii zilnici recomandați scad riscul bolilor cronice

Primul studiu care confirmă că pașii zilnici recomandați scad riscul bolilor cronice

Rezultatele provin dintr-un studiu al datelor colectate de pe 6.042 dispozitive portabile ale persoanelor din SUA – și conform acestora, a face mai mulți pași în fiecare zi poate reduce cu adevărat riscul de a dezvolta anumite tipuri de boli.

Obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, depresia și apneea în somn sunt câteva dintre problemele de sănătate care pot fi evitate prin creșterea numărului și intensității pașilor zilnici, conform concluziilor acestui ultim studiu.

În timp ce studiile anterioare au ajuns la concluzii similare, aceasta este prima cercetare care se bazează pe dispozitive portabile comerciale de urmărire a activității fizice, utilizate în mod obișnuit ca parte a vieții de zi cu zi și care sunt legate la dosarele electronice de sănătate (EHR), ca parte a Programul de cercetare al Institutului Național de Sănătate din SUA.

Aceste date furnizează „dovezi noi, empirice, ale nivelurilor de activitate asociate cu riscul de boli cronice și sugerează că integrarea datelor din dispozitivele comerciale portabile în EHR,  poate fi valoroasă pentru a sprijini îngrijirea medicală”, au scris cercetătorii în lucrarea lor publicată.

În cadrul studiului a fost înregistrată o medie de patru ani de activitate per participant, eșantionul fiind bazat pe oameni care au purtat propriul Fitbit timp de 10 sau mai multe ore pe zi, timp de cel puțin șase luni.

Numărul și intensitatea pașilor zilnici (definită ca pași pe minut) au fost comparate în raport cu incidența bolii în cadrul grupului și ulterior, cu ratele bolii în cadrul populației generale.

Rezultatele au arătat că, odată cu creșterea numărului de pași, riscul majorității afecțiunilor a scăzut (cu excepția hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat – în aceste două cazuri, odată ce indivizii au ajuns la aproximativ 8.000 – 9.000 de pași pe zi, beneficiul adăugării mai multor pași a încetat să mai crească).

Aproximativ 8.200 de pași par să fie punctul ideal pentru reducerea serioasă a riscului de afecțiuni, inclusiv obezitatea, apneea în somn, boala de reflux gastroesofagian (GERD) și tulburarea depresivă majoră.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele supraponderale care și-au crescut pașii zilnici de la 6.000 la 11.000 au avut cu 64% mai puține șanse de a deveni obezi decât cei care au menținut același număr de pași zilnic.

Deși aceste statistici nu arată o relație directă cauză-efect (există și alți factori implicați), asocierea este suficient de puternică pentru a indica faptul că a crește numărul de pași în fiecare zi și a intensității lor la un ritm mai alert, poate reduce riscul de îmbolnăvire.

Studiile anterioare au monitorizat activitatea fizică pe perioade scurte de timp, utilizând dispozitive de calitate pentru cercetare, dar analizând rezultatele sănătății zeci de ani mai târziu. În schimb, această nouă cercetare a reușit să analizeze anii de activitate din datele colectate zilnic de pe dispozitivele portabile ale pacienților, fiind legate de înregistrările curente de diagnosticare.

Deși se pierde o oarecare acuratețe între dispozitivele de cercetare și cele comerciale, datele de la acestea din urmă sunt foarte generalizabile pentru o mare parte a publicului care deține astfel de dispozitive”, au  scris cercetătorii.

Persoanele implicate în studiu erau relativ tineri, în mare parte albi, femei și cu studii universitare, care dețineau dispozitive Fitbit și erau, în medie, mai activi decât majoritatea adulților.

Faptul că am fost capabili să detectăm asocieri solide între pași și boala incidentă în acest eșantion activ, sugerează că pot exista asocieri și mai puternice într-o populație mai sedentară. Și, chiar dacă este necesară validarea într-un eșantion mai divers, aceste constatări oferă o bază de dovezi concrete pentru îndrumările clinice cu privire la nivelurile de activitate care sunt necesare pentru a reduce riscul de îmbolnăvire”, au scris autorii studiului.

Cercetătorii din spatele noului studiu cred că rutinele zilnice ale pașilor ar putea fi incluse în planurile de sănătate personalizate, punând la dispoziția consumatorilor dispozitive portabile și aplicații de navigație asociate acestora suficient de bune pentru a oferi monitorizare non-stop.

Cercetarea a fost publicată în Nature Medicine.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente