HomeTechnologySistemul de învățare care adună informații asemeni unui copil

Sistemul de învățare care adună informații asemeni unui copil

Un nou sistem de inteligență artificială este capabil să învețe și să gândească mișcări intuitiv, asemeni unui copil. Instrumentul de învățare, numit PLATO, este capabil să înțeleagă regulile de bază ale realității, cum ar fi gravitația, în același mod ca oamenii.

„Sistemele actuale de inteligență artificială nu au capacitatea de a intui mereu mișcări, în comparație chiar și cu copiii foarte mici”, au scris autorii studiului în lucrarea lor. „Aici abordăm acest decalaj dintre oameni și mașini, bazându-ne pe domeniul psihologiei dezvoltării”.

Echipa de cercetători a analizat mai întâi zeci de ani de cercetare în psihologia dezvoltării despre modul în care bebelușii învață intuitiv. După ce au analizat literatura de specialitate, a început să apară o temă comună – „ideea că înțelegerea fizică este susținută de spargerea lumii într-un set discret de obiecte”, a spus Luis Piloto de la DeepMind.

Cu alte cuvinte, bebelușii par să învețe fizica intuitivă observând obiectele care se mișcă, cad, interacționează, apar și dispar. Concentrându-se pe acest principiu, cercetătorii au dezvoltat un model de învățare bazat pe seturi masive de date, capabil să câștige abilități în timp și, prin urmare, să își ajusteze propriul cod. Acesta este PLATO.

PLATO adoptă teoria conform căreia obiectele joacă un rol central în reprezentarea și predicția lumii fizice din jurul nostru. Autorii l-au antrenat pe PLATO arătându-i videoclipuri cu multe scene simple, cum ar fi bile care cad pe pământ, bile care se rostogolesc în spatele altor obiecte și reapar și bile care sar lovindu-se unele de altele.

După antrenament, PLATO a fost testat, fiind expus la videoclipuri care conțineau uneori scene imposibile. La fel ca un copil mic, PLATO a fost „surprins” atunci când i s-a arătat ceva care nu are sens, cum ar fi obiectele care se mișcă unele prin altele fără a interacționa. Aceste efecte de învățare au fost văzute după vizionarea a doar 28 de ore de videoclipuri.

„Înțelegerea lumii fizice este o abilitate critică pe care majoritatea oamenilor o desfășoară fără efort; cu toate acestea, aceasta încă reprezintă o provocare pentru inteligența artificială”, a spus Piloto.

După cum scriu autorii studiului, „luăm în considerare implicațiile acestor rezultate atât pentru AI, cât și pentru cercetarea asupra cogniției umane”. De exemplu, faptul că PLATO învață atât de multe despre intuiție din videoclipurile animate demonstrează în esență că demonstrațiile vizuale ajută cu adevărat pe cineva – sau ceva – să dobândească cunoștințe.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente