HomeHealthLegătura dintre genetică și stratificarea socială atunci când vine vorba de obezitate

Legătura dintre genetică și stratificarea socială atunci când vine vorba de obezitate

Persoanele cu risc genetic mai mare de creștere în greutate, alături de cele care au crescut în medii dezavantajate au șanse mai mari de a fi supraponderale sau obeze atunci când ajung la vârsta adultă, arată un nou studiu derulat de Univeristatea College London.

Probleme de sănătate legate de greutate s-au triplat în ultimele decenii. Acest fenomen a evoluat mult mai rapid decât genetica noastră se poate schimba, sugerând că există o problemă vitală de mediu privind problemele de greutate.

Cercetătorii de la Centrul de Studii Longitudine de la Institutul de Cercetare Socială UCL au analizat datele colectate pe parcursul a mai mult de șase decenii de la 2.700 de persoane care au participat la Sondajul Național de Sănătate și Dezvoltare MRC.

Cercetătorii au comparat informațiile despre genele participanților și despre mediul social din copilărie cu datele despre înălțimea și greutatea lor, colectate la intervale de la 2 ani până la vârsta de 69 de ani. Aceștia au putut folosi informații genetice, prelevate din probe de sânge la vârsta de 53 de ani, cu acordul participanților, pentru a găsi diferențe comune între genele lor, ceea ce le-a permis să îi identifice pe cei cu risc genetic mai mare de a lua în greutate.

Riscul genetic pare să aibă un efect slab asupra excesului de greutate în timpul copilăriei. La vârsta de 11 ani, cei cu înălțime medie care se aflau în primele 25 de procente pentru risc genetic erau cu 2,9 kg mai grei, în medie, decât cei încadrați în ultimele 25 de procente, diferențele de greutate crescând de-a lungul adolescenței și la vârsta adultă, ajungând la maximul de aproximativ 11,2 kg la mijlocul vieții.

Asocierea dintre mediul social și greutatea corporală mai mare a apărut încă din adolescență. Persoanele care proveneau din medii defavorizate au avut tendința de a cântări mai mult decât colegii lor avantajați, începând cu vârsta de 20 de ani, diferențele de greutate crescând până la vârsta de 63 de ani, când au atins maximul de 7,4 kg.

Cercetătorii au explicat că genetica unei populații se schimbă foarte lent, dar de când s-a născut cohorta din 1946, dieta publicului și nivelurile de activitate s-au modificat dramatic, oamenii consumând din ce în ce mai multe calorii și fiind mai puțin activi fizic. Pe măsură ce această cohortă îmbătrânește, cei cu o susceptibilitate genetică mai mare la supraponderalitate și obezitate au avut tendința de a câștiga mai mult în greutate decât cei cu risc mai scăzut, la fel ca și cei din medii dezavantajate.

„Studii precum al nostru adaugă cunoștințelor noastre despre posibilele cauze ale creșterii în greutate de-a lungul vieții. Dovezile în ansamblu continuă să arate că obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică nerezolvată”, a declarat co-autorul doctorul Neil Davies de la Universitatea din Bristol.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente