Trăim într-o lume care se schimbă în mod constant și pe care o putem controla într-o foarte mică măsură.
Să simți nevoia de a deține controlul este ceva firesc. Este ceva ce ne dorim cu toții și ne simțim cel mai bine atunci când știm exact ce se întâmplă în toate domeniile vieții noastre. Este important să ne dăm seama, totuși, că nu putem controla niciodată totul. Încercarea de a face asta duce la multe emoții negative atunci când lucrurile nu merg așa cum ne dorim sau atunci când încercăm să le forțăm.
Poți să-ți crești starea de fericire în mai multe moduri, dar una dintre cele mai simple și tangibile metode este să renunți la control.
De ce simțim nevoia să controlăm?
Dorința de a putea controla împrejurimile și circumstanțele este înrădăcinată în conștiința noastră. Cu cât știm mai multe despre lumea noastră, cu atât ne simțim mai în siguranță. Pe de altă parte, cu cât știm mai puține, cu atât ne simțim mai speriați. Nevoia de a controla este direct înrădăcinată în frică – în special, frica de ceea ce s-ar putea întâmpla în afara controlului nostru.
Cum să renunți la control
- Ai credință.
Credința este ingredientul principal ca să te simți împăcat și să nu simți nevoia control în ceea ce privește anumite aspecte din viața ta. Credință nu se referă întotdeauna la Divinitate, poate să însemne să ai credință în alți oameni, în tine, în orice. Să renunți la control înseamnă să ai credință că lucrurile vor fi așa cum trebuie să fie pentru tine. Viața nu este previzibilă și să renunți la control înseamnă să ai încredere că totul va merge bine, fără ca tu să forțezi lucrurile.
- Trăiește în prezent.
De cele mai multe ori vrem să controlăm lucrurile pentru că trăim ori în trecut ori în viitor. Mulți oameni simt nevoia de control pentru că le e frică de ceea ce le poate aduce viitorul. Ca să poți să renunți la control, trebuie să trăiești în prezent. De cele mai multe ori pierdem extrem de mult dintr-un moment prezent, pentru că mintea noastră este cu totul în altă parte.
- Acceptă lipsa de control.
Nevoia de control vine fie din frică, fie din insecuritate sau din perfecționism. Iar de cele mai multe ori , încercarea de a controla cât mai multe, duce de fapt la haos și anxietate. Acceptarea e un pas important în renunțarea la control. Fii deschis la tot ceea ce vine.
- Adaptează-te la schimbări.
Un alt motiv pentru care noi simțim nevoia de control este natura noastră umană. Ne e greu să acceptăm situații noi, ne agățăm de ceea ce avem sau cunoaștem și nu lăsăm ca lucruri și oameni noi să-și facă apariția în viețile noastre. Nu putem să fugim de schimbări, putem în schimb să ne adaptăm schimbărilor care au loc, indiferent cât de inconfortabile sunt.
- Asumă-ți responsabilitatea.
Dorim să avem totul în control, mai ales atunci când greșim. De cele mai multe ori, în loc să acceptăm greșelile, să învățăm din ele, ne blamăm într-un mod distructiv. Să renunți la control înseamnă să accepți și să fii responsabil de toate acțiunile tale.
- Meditează. Respiră.
Meditația te ajută să-ți recâștigi pacea interioară și deopotrivă te ajută să-ți accepți emoțiile negative pe care le simți într-o situație dificilă. Atunci când ești frustrat în legătură cu ceva ce nu poți să controlezi, oprește-te și ascultă-ți respirația.
- Fii conștient de efectele negative pe care le are dorința exagerată de control.
Pe lângă faptul că te face să te simți frustrat, nevoia de control duce la creșterea stării de anxietate și stres, cu efecte negative asupra sănătății corpului tău: crește tensiunea arterială, apar probleme digestive și chiar atacuri de panică.
Să poți controla viața în toate aspectele ei nu numai că e imposibil, dar e și nesănătos. Viața e imprevizibilă și în asta constă până la urmă frumusețea vieții.
Articol de Cristina Zarioiu