HomeTechnologySonda spațială TESS a NASA descoperă o nouă planetă aproximativ de...

Sonda spațială TESS a NASA descoperă o nouă planetă aproximativ de aceeași dimensiune cu Pământul

Planeta este situată la 100 de ani lumină distanță de Pământ și ar putea avea apă lichidă la suprafața sa.

Sonda spațială TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) a NASA a identificat o lume de dimensiunea Pământului numită TOI 700 e, care este situată în zona locuibilă a stelei sale.

Analiza inițială arată că lumea nou descoperită are 95% din dimensiunea Pământului și este probabil o planetă stâncoasă, arată un raport al NASA.

Descoperirea aruncă o nouă lumină asupra exoplanetelor care ar putea adăposti viață, dezvăluind o nouă perspectivă asupra formării propriului nostru sistem solar.

Zona locuibilă a unui sistem solar este regiunea care se află la distanța potrivită de o stea pentru a permite ca apa lichidă să apară pe o planetă. Înainte de detectarea exoplanetei TOI 700 e, astronomii descoperiseră deja trei planete în același sistem, numite TOI 700 b, c și d. Planeta d orbitează și în zona locuibilă a stelei sale.

Acesta este unul dintre puținele sisteme cu planete multiple, mici, cu zone locuibile pe care le cunoaștem”, a spus Emily Gilbert, cercetător postdoctoral la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud și conducător de studiu.

Aceasta face din sistemul TOI 700 o perspectivă interesantă pentru urmărire suplimentară. Planeta e este cu aproximativ 10% mai mică decât planeta d, așa că sistemul arată, de asemenea, cum observațiile suplimentare TESS ne ajută să găsim lumi din ce în ce mai mici.” a adăugat ea.

Echipa lui Gilbert și-a prezentat concluziile în revista The Astrophysical Journal Letters. Lucrarea lor detaliază modul în care TOI 700 este o stea pitică M, situată la aproximativ 100 de ani lumină de Pământ, în constelația sudică Dorado. Dimensiunea sa relativ mică face ca cea mai apropiată planetă locuibilă, TOI 700 d, să aibă o orbită de doar 37 de zile.

Nava spațială TESS a NASA scanează zone mari ale cerului iar acest lucru îi permite să detecteze exoplanete ȋn tranzit. În esență, planetele orbitează în linia vizuală a lui TESS și reduc ușor limina care vine de la steaua gazdă. Acest lucru le permite oamenilor de știință să confirme existența unei exoplanete și de asemenea, să deducă perioada ei orbitală pe baza intervalului de timp în care estompează lumina stelei sale.

Oamenii de știință din spatele descoperirii TOI 700 e cred că exoplaneta poate fi blocată la maree, la fel ca luna noastră. Aceasta înseamnă că o parte a planetei se confruntă constant cu steaua gazdă. Ei vor continua să analizeze sistemul TOI 700 cu observatoare spațiale și terestre pentru a obține o nouă perspectivă asupra evoluției planetare.

Planetele din zonele locuibile ale stelelor gazdă prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință care doresc să înțeleagă mai bine propriul nostru loc în univers. Numai Calea Lactee este formată din aproximativ 400 de miliarde de stele. Aproximativ 20 de miliarde dintre acestea sunt stele similare soarelui nostru.

Estimările sugerează că aproximativ o cincime din aceaste stele au o planetă de dimensiunea Pământului în zona lor locuibilă.

Aceste statistici sunt la baza Paradoxului Fermi, care se întreabă de ce nu am întâlnit încă viață extraterestră inteligentă, având în vedere că există atât de multe planete situate într-o regiune a spațiului care ar trebui să fie propice vieții.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente