Cercetătorii au dezvoltat un test genetic optimizat pentru cancerul ovarian, care ajută la țintirea cu precizie a unui medicament eficient, dar scump. Medicamentul a îmbunătățit semnificativ prognosticul pacienților cu cancer ovarian.
Un test genetic dezvoltat într-un studiu la Universitatea și Spitalul Universitar din Helsinki a identificat pacienții cu cancer ovarian care beneficiază de inhibitori PARP, o opțiune de tratament. Deoarece terapia este asociată cu potențiale efecte secundare grave, este important să poată fi putem direcționată către pacienții care beneficiază cel mai mult de pe urma ei.
“Testul genetic ajută la identificarea pacienților care nu beneficiază de medicament, evitând astfel tratamentul inutil și efectele adverse asociate medicamentului. În același timp, se pot economisi cât mai multe milioane de euro din fondurile publice”, a spus Anniina Färkkilä, specialist la Spitalul Universitar din Helsinki.
Testul, care a fost optimizat pentru populația finlandeză, a fost aprobat clinic de HUSLAB și este folosit pentru a testa toți pacienții cu cancer ovarian din Finlanda. În 2022, Instituția de Asigurări Sociale din Finlanda (Kela) a inclus inhibitorii PARP în lista sa de medicamente pentru care cheltuielile sunt rambursate pe baza testului genetic.
„Această terapie poate fi acum administrată până la jumătate dintre pacientele cu cancer ovarian”, a spus Färkkilä.
Prognosticul pentru cancerul ovarian este mai sensibil decât pentru alte tipuri de cancer ginecologic, deoarece diagnosticul este adesea întârziat din cauza simptomelor minore și neclare.
În ultimii ani, noii inhibitori PARP au obținut rezultate excelente ca tratament de întreținere pentru cancerul ovarian, după intervenția chirurgicală și terapia citostatică în cancerul ovarian nou diagnosticat.
“Terapia cu inhibitori PARP prelungește timpul de supraviețuire. Unele paciente cu cancer ovarian avansat ar putea fi considerate vindecate în viitor datorită inhibitorilor PARP”, a spus Färkkilä.
Terapii țintite cu ajutorul inteligenței artificiale
Testul, dezvoltat de cercetători cu ajutorul inteligenței artificiale identifică în mod fiabil pacienții ale căror tumori au anumite defecte genetice tipice cancerului ovarian.
Leziunile sunt cauzate de o deficiență a căii de reparare a ADN-ului de recombinare omoloagă (HRD). Tocmai aceste tipuri de tumori sunt sensibile la inhibitorii PARP. „Studiile clinice au arătat că pacienții cu tumori HRD au un răspuns puternic la inhibitorii PARP.”, a spus cercetătorul doctor Fernando Perez Villatoro, de la Universitatea din Helsinki.
Rezultatele studiului au demonstrat că fiecare tip de cancer este asociat cu diferite caracteristici ale leziunilor genetice legate de HRD. De fapt, dezvoltarea unui test optimizat pentru cancerul ovarian a fost importantă pentru avansarea preciziei terapiilor pentru tipul de cancer.
„Testul genetic și algoritmii sunt acum disponibili gratuit și pot fi utilizați în îngrijirea clinică și studiile pentru a ghida tratamentul cancerului ovarian”, a concluzionat Perez Villatoro.
Articol de Cristina Zarioiu