Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au testat cu succes un pancreas artificial pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Dispozitivul – alimentat de un algoritm dezvoltat la Universitatea din Cambridge – a dublat timpul petrecut de pacienți în intervalul țintă pentru glucoză, comparativ cu terapia standard și a înjumătățit timpul petrecut cu niveluri ridicate de glucoză.
Se estimează că aproximativ 415 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu diabet zaharat de tip 2, care costă aproximativ 760 de miliarde de dolari în cheltuieli anuale globale pentru sănătate. Diabetul de tip 2 face ca nivelul glucozei (zahărului din sânge) să crească prea mult. De obicei, glicemia este controlată de eliberarea de insulină, dar în diabetul de tip 2, producția de insulină este perturbată. În timp, acest lucru poate provoca probleme grave, inclusiv leziuni ale ochilor, rinichilor, nervilor și boli de inimă.
Boala este de obicei gestionată printr-o combinație de modificări ale stilului de viață (o dietă îmbunătățită și mai mult exercițiu, de exemplu) și medicamente, cu scopul de a menține nivelul scăzut de glucoză.
Cercetătorii de la Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat un pancreas artificial care poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos de glucoză. Dispozitivul combină un monitor de glucoză și o pompă de insulină cu o aplicație dezvoltată de echipă, cunoscută sub numele de CamAPS HX. Această aplicație este condusă de un algoritm care prezice cantitatea de insulină necesară pentru a menține nivelurile de glucoză în intervalul țintă.
Cercetătorii au arătat anterior că un pancreas artificial condus de un algoritm similar este eficient pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1, de la adulți până la copiii foarte mici. De asemenea, au testat cu succes dispozitivul la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care necesită dializă renală.
În data de 11 ianuarie 2023, în revista Nature Medicine, echipa a raportat primul test al dispozitivului într-o populație mai mare care trăiește cu diabet zaharat de tip 2 (care nu necesită dializă renală). Cercetătorii au recrutat 26 de pacienți de la Clinica Wolfson de Diabet și Glande Endocrine, parte din Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust și un grup local de cabinete de medicină generală. Pacienții au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele două grupuri – primul grup a testat pancreasul artificial timp de opt săptămâni și apoi a trecut la tratamentul standard de injecții multiple de insulină zilnice; al doilea grup a urmat mai întâi această terapie de control și apoi, după opt săptămâni a trecut la testarea pancreasului artificial.
Echipa a folosit mai multe măsuri pentru a evalua eficacitatea pancreasului artificial. Prima a fost proporția de timp petrecută de pacienți cu nivelurile de glucoză într-un interval țintă cuprins între 3,9 și 10,0 mmol/L. În medie, pacienții care foloseau pancreasul artificial și-au petrecut două treimi (66%) din timp în intervalul țintă – dublu față de cel din timpul controlului (32%).
O a doua măsură a fost proporția de timp petrecut cu niveluri de glucoză peste 10,0 mmol/L. În timp, nivelurile ridicate de glucoză cresc riscul de complicații potențial grave. Pacienții care au urmat terapia de control și-au petrecut două treimi (67%) din timp cu niveluri ridicate de glucoză – aceasta a fost redusă la 33% atunci când au folosit pancreasul artificial. Nivelurile medii de glucoză au scăzut – de la 12,6 mmol/L atunci când s-a administrat terapia de control la 9,2 mmol/L, în timpul utilizării pancreasului artificial.
Aplicația a redus, de asemenea, nivelurile unei molecule cunoscute sub numele de hemoglobină glicată sau HbA1c. Hemoglobina glicată se dezvoltă atunci când hemoglobina, o proteină din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul în întregul corp, se unește cu glucoza din sânge, devenind „glicatată”. Măsurând HbA1c, clinicienii pot obține o imagine de ansamblu a glicemiei medii a unei persoane pe o perioadă de săptămâni sau luni. Pentru persoanele cu diabet, cu cât HbA1c este mai mare, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta complicații. După terapia de control, nivelurile medii de HbA1c au fost de 8,7%, în timp ce după utilizarea pancreasului artificial au fost de 7,3%.
“Multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 se luptă să își gestioneze nivelul zahărului din sânge folosind tratamentele disponibile în prezent, cum ar fi injecții cu insulină. Pancreasul artificial poate oferi o abordare sigură și eficientă pentru a-i ajuta, iar tehnologia este simplu de utilizat și poate fi implementată în siguranță acasă.” , a spus Dr. Charlotte Boughton, de la Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science de la Universitatea din Cambridge, care a condus studiul.
Echipa intenționează acum să efectueze un studiu multicentric mult mai amplu pentru a se baza pe descoperirile lor și a înaintat dispozitivul spre aprobare de reglementare, cu scopul de a-l face disponibil comercial pentru pacienții în ambulatoriu cu diabet de tip 2.
Articol de Cristina Zarioiu