Nu există nicio îndoială că poluarea cu plastic este o problemă pentru planeta noastră. Apare peste tot, fie că este vorba de grămezile de deșeuri colectate în oceane sau de microplasticele prezente în sângele nostru.
Un mod inovator de tratare a gunoiul din plastic
Startup-ul ByFusion din Los Angeles a dezvoltat o metodă inovatoare de tratare a acestor deșeuri. Le transformă în blocuri de construcție utile și convenabile, denumite ByBlocks, potrivit unui raport al CNN Business.
«Ați fi uimiți de lucrurile care nu pot fi reciclate, sunt practic tot ceea ce atingeți… pixuri, periuțe de dinți, etc. Iar prin tehnologia noastră ne concentrăm pe tot ceea ce nu poate fi reciclat”, a declarat CEO-ul ByFusion, Heidi Kujawa. Ea a adăugat că doar două tipuri de materiale plastice pot fi reciclate, restul ajung la gunoi și nu pot fi eliminate ușor. Iar dacă în trecut aceste deșeuri de pe teritoriul SUA ajungeau în China, în 2017 exportul s-a oprit și de atunci acest plastic este ars sau îngropat.
Compania ByFusion folosește o mașină numită Blocker System care transformă deșeurile în blocuri de construcție în câteva minute, folosind abur și compresie. Cel mai mare avantaj este faptul că gunoiul nu este spălat înainte de utilizare, așa cum se întâmplă în majoritatea operațiunilor de reciclare.
Sistemul Blockwer ia gunoiul așa cum este și îl sfărâmă în bucăți minuscule care pot fi îmbinate cu ușurință pentru a forma blocurile. Procesul include o inginerie avansată, care face ca blocurile să fie gata de utilizare și orice companie de construcții să le poată folosi.
“Ne-am modelat ByBlocks pe dimensiunile unui bloc de ciment gol. Fiecare este o unitate cu dimensiuni de 40 cm, pe 20 cm, pe 20 cm”, a spus Kujawa.
ByBlocks funcționează la fel de bine ca și blocurile de ciment, dar au un dezavantaj: sunt sensibile la lumina soarelui. Însă, această problemă poate fi rezolvată cu ușurință prin acoperirea lor cu o vopsea transparentă sau prin combinarea cu un material rezistent la intemperii.
Procese fără emisii
Procesele pentru crearea acestor blocurilor sunt fără emisii.
„Încă de la început, am știut că vrem să fim, pe cât posibil, cât mai neutri în carbon. Deci blocul nostru, sistemele noastre și procesul de fabricație sunt astăzi un proces complet electric, fără emisii”, a spus Kujawa.
Compania și-a stabilit un obiectiv ambițios: să recicleze 100 de milioane de tone de plastic până în 2030. Cu siguranță, asta ar face ca planeta noastră să fie puțin mai puțin aglomerată cu plastic.
„Fiecare comunitate se luptă cu deșeurile de plastic. Instalarea Sistemul Blockwer va ajuta la reducerea depozitelor de gunoi, la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și la scăderea nevoilor de transport.”, a spus Kujawa.
ByFusion are acum o unitate de producție completă în Los Angeles, care poate procesa până la 450 de tone de plastic pe an. Se estimează că până în prezent, compania a reciclat 103 tone de plastic.
Sursa foto: ByFusion
Articol de Cristina Zarioiu