Cu ce vin în plus căștile ce promit să le facă concurență celebrelor AirPods? Sony a venit cu un concept foarte radical. Căști care lasă de fapt zgomotul ambiental să pătrundă în urechi, mai degrabă decât să-l blocheze. Noile LinkBuds sunt acum la vânzare, dar inovația reprezintă oare un avantaj sau un dezavantaj în acest caz?
Fiecare firmă de tehnologie de pe planetă produce acum căști wireless, aducând în fața noastră cele mai promițătoare tehnici de blocare a sunetului ambiental prin funcții de anulare activă a zgomotului (ANC).
Această piață a devenit una incredibil de aglomerată, iar Sony a decis să iasă în evidență față de competitorii săi. Noile LinkBuds ale companiei japoneze contravin tendinței de anulare a zgomotului, permițând de fapt zgomotul ambiental să intre în urechi. Astfel compania speră că acest concept va permite utilizatorilor să poarte căștile toată ziua, fără a fi nevoiți să le scoată pentru a auzi conversații la birou, o mașină atunci când traversează strada sau pe cineva care bate la ușă.
Este o idee promițătoare, iar designul acestora – care ajută la obținerea efectului dorit – le oferă cu siguranță un stil unic, care nu seamănă cu nimic altceva de pe piață. Marea întrebare este dacă acest concept funcționează cu adevărat și dacă își merită banii.
Multiple recenzii remarcă faptul că după ce sunt așezate corespunzător în urechi, lucru pentru care Sony a dedicat un videoclip ajutător pe YouTube, LinkBud-urile sunt foarte confortabile și pot fi purtate cu ușurință ore în șir.
Cei de la Express.co.uk au rămas impresionați de calitatea sunetului, redarea fiind clară și plină de detalii. Acest lucru se datorează unui driver, responsabil pentru calitatea sunetului, sub formă de inel de 12 mm special conceput, să redea un repertoriu de calitate și bine echilibrat.
Pentru a îmbunătăți și mai mult lucrurile, a fost integrată și tehnologia DSEE (Digital Sound Enhancement Engine), alături de procesorul integrat Sony V1 pentru a reproduce toate detaliile pieselor favorite cu distorsiuni minime. Prin intermediul tehnologiei Google Fast Pair căștile se conectează atât la Android, cât și la iPhone doar plasându-le lângă telefon.
LinkBuds sunt pe deplin compatibile cu aplicația Sony Headphone iar acest lucru permite ajustarea sunetului, verificarea nivelului bateriei și efectuarea unui test pentru analizarea formei urechii. Aplicația permite, de asemenea, schimbarea comenzilor de pe fiecare cască.
O caracteristică interesantă o reprezintă accesarea prin comenzi tactile. Acestea folosesc un senzor pentru a detecta vibrațiile de pe față, iar astfel utilizatorii își pot atinge zona din proximitatea căștilor, inclusiv fața, pentru a întrerupe muzica și a sări peste melodii. Funcționează foarte bine și oprește necesitatea de a apăsa pe căști, ceea ce poate fi destul de incomod atunci când purtați un fes sau stabilitatea căștilor în urechi nu este una prea bună.
Alte caracteristici includ funcția de control și adaptivitatea volumului, care optimizează automat sunetul în funcție de zgomotul din jur. De asemenea, căștile sunt rezistente la apă.
Durata de viață a bateriei nu este peste medie, oferind aproximativ cinci ore de redare și încă 12 ore de disponibile prin intermediul carcasei realizate din plastic reciclat.
Revenind la prima întrebare, cu toate că nu există nicio îndoială că LinkBud-urile sunt grozave pentru birou și pentru lucrul de acasă, deoarece permit contactul cu lumea din jur, sunt oare ele potrivite și pentru utilizarea în medii gălăgioase? Ei bine din păcate în astfel de situații este necesară creșterea volumului.
Cele mai multe căști auriculare ANC, inclusiv AirPods Pro de la Apple oferă, de asemenea, moduri de transparență care permit auzirea sunetelor de fundal, ceea ce înseamnă că obțineți tot ce este mai bun din ambele lumi – asta este ceva ce LinkBud nu poate egala.
Acest tip de căști fără fir, deși interesante, vin la pachet cu mențiunea că mediul în care utilizatorul obișnuiește să le folosească este foarte important. Subiectivismul deciziei de achiziție al acestui model este de înțeles iar conștientizarea plusurilor și a minusurilor poate să ne scutească de încă o achiziție impulsivă.
Articol de Larisa Ivan