HomeGourmetDe ce ar trebui să luăm în considerare consumul de broccoli?

De ce ar trebui să luăm în considerare consumul de broccoli?

O substanță găsită în broccoli și alte legume cu frunze verzi ar putea preveni și trata COVID-19 și alte tipuri de gripă, conform unui studiu derulat de cercetătorii de la Centrul pentru copii Johns Hopkins din Baltimore, SUA.

Aceștia au descoperit că această substanță care poartă denumirea de sulforafan poate inhiba replicarea SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, precum și unele coronavirusuri comune de răceală. Rezultatele cercetării au indicat dovezi promițătoare după ce au fost combinate cantități mici de sulforafan cu remdesivir, un medicament antiviral folosit pentru a trata unii pacienți spitalizați cu COVID-19.

Conform spuselor cercetătorilor, există deja descoperiri conform cărora sulforafanul are efecte anticancerigene. Cum încă nu există cercetări derulate pe oameni însă, publicul nu ar trebui să se grăbească să cumpere suplimente de sulforafan online sau din magazine din cauza lipsei de reglementare pentru a dovedi eficacitatea substanței chimice. Echipa spune că intenționează să facă studii pe oameni pentru a determina dacă sulforafanul poate preveni sau trata infecția.

În cadrul studiului cercetătorii au folosit sulforafan purificat, sintetic, provenit de la furnizori comerciali de produse chimice și l-au expus celulelor timp de una până la două ore, înainte de a le infecta cu SARS-CoV-2 și coronavirusul comun al răcelii, HCoV-OC43. Ei au descoperit că până și concentrații micromolare scăzute de sulforafan (între 2,4 și 31 micromolari) au redus replicarea a șase tulpini de SARS-CoV-2 la jumătate, inclusiv variantele Delta și Omicron, precum și coronavirusul rece comun. Rezultate similare au fost observate în celulele infectate anterior cu viruși.

Concentrația molară este numărul de moli de substanță dizolvată pe litru de soluție. Un mol este o unitate de măsură pentru particule mici, cum ar fi atomii. Cercetătorii au descoperit că utilizarea remdesivir a încetinit replicarea SARS-CoV-2 și a coronavirusului la răceală comună cu 50%.

Experimentele ulterioare au arătat că doze mai mici de sulforafan, în intervalul 1,6-3,2 micromolari, combinate cu remdesivir, între 0,5 și 3,2 micromolari, au fost mai eficiente împreună decât singure.

„Ceea ce am descoperit este că sulforafanul este antiviral împotriva coronavirusurilor HCoV-OC43 și SARS-CoV-2, contribuind, de asemenea, la controlul răspunsului imunitar”, spune Alvaro Ordonez, doctor, prim-autor al lucrării și profesor asistent de pediatrie la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. „Această activitate multifuncțională îl face un compus interesant de utilizat împotriva acestor infecții virale, precum și a celor cauzate de alte coronavirusuri umane.”

Echipa intenționează să efectueze studii pe oameni pentru a evalua dacă sulforafanul poate fi eficient în prevenirea sau tratarea acestor infecții.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente