Anul trecut un tânăr antreprenor român a lansat prima versiune de tastatură Braille ce poate fi printată 3D.
Ideea pentru acest proiect a venit de la realitatea pe care persoanele nevăzătoare o întâmpină zilnic. Pe piață nu sunt multe prototipuri de tastaturi pe care aceștia le pot folosi, iar prețurile trec de pragul de 200 de euro.
Tânărul inginer Rareș Manolache a creat o altă versiune de tastatură, ce poate fi folosită de către persoanele cu deficiențe de vedere. Proiectul este publicat pe platforma GitHub, de unde poate fi descărcat gratuit, ca mai apoi să fie printat la oricare centru ce dispune de imprimantă 3D.
Această tastatură poate fi confecționată din rășină, iar întregul proces de imprimare, asamblare și curățare ajunge la costul de 120 de euro. Proiectul de cercetare a fost susținut financiar de start-up-ul de Inteligență Artificială Knosis.
„Faptul că telefonul mobil a devenit principalul dispozitiv de navigare online, ne limitează la folosirea a două degete cu care ne exprimăm, de aceea propunerea lui Rareș Manolache de a confecționa acest model 3D de tastatură s-a potrivit ca o mănușă. Tastatura 3D Braille creată de el este un prilej de a chestiona cum tehnologia poate îmbunătăți inteligența artificială sau naturală, de care beneficiază persoanele cu abilități diferite, variate și valoroase, pentru a construi o Lume Nouă Digitală mai inclusivă. Ne dorim astfel să aflăm de la oameni cum putem proiecta și calibra produsele software și hardware pentru a venit în ajutorul persoanelor cu abilități diverse”, spune Bogdan Bocșe, Specialist în Inteligență Artificială și CEO Knosis.
Am luat legătura cu creatorul acestui proiect și l-am rugat să ne vorbească despre cum a luat naștere ideea, dar și despre persoana din spate.
Spune-mi câteva cuvinte despre tine. Cine ești, de unde vii, ce te pasionează și unde vrei să ajungi?
Sunt Rareș Manolache, am 22 de ani și sunt în prezent antreprenor și student la The Entrepreneurship Academy, în anul 4. În ultimii 5 ani m-am ocupat de dezvoltarea a două start-upuri. Primul se numește TeenTank, un think-tank pentru tineri care ajută companiile să inoveze și să înțeleagă interesele, trendurile și perspectivele generației Z, iar cel de-al doilea se numește Printed și se ocupă cu servicii de imprimare 3D și design 3D la comandă. De mic am fost pasionat de construit lucruri de la zero, iar descoperirea avantajelor tehnologiei de imprimare 3D mi-a oferit ocazia de a îmbina utilul cu plăcutul. În viitor vreau să dezvolt acest business prin lărgirea gamei de tehnologii oferite până la nivel industrial, cu precădere în industria de metal și construcții de case.
Ești un tânăr antreprenor în România. Când ai realizat că nu vrei să fii doar un angajat și ce te-a motivat?
Mi-am dat seama că vreau să fiu antreprenor undeva prin clasa a 11-a în liceu, când m-am gândit la ce facultate să mă duc și oscilam între ceva artistic (regie film, fotografie) și business, dar orice ar fi fost vroiam libertatea de a face ce vreau. În clasa a 12-a am participat la o competiție de tip incubator de business numită Social Impact Award, unde spre surprinderea mea am câștigat cu primul meu proiect, TeenTank. Acest câștig m-a motivat să urmez o facultate de business și să pășesc pe drumul antreprenoriatului.
Vorbește-mi despre tastatura Braille pe care ai proiectat-o. De unde a venit ideea și ce te a motivat să realizezi acest proiect?
Ideea pentru tastatura Braille a venit stând de vorbă cu prietenul meu Bogdan Bocșe, specialist în Inteligență Artificială și CEO Knosis, despre felul in care telefonul mobil a transformat felul in care oamenii se exprimă și cât de puțin inclusivă este în acest moment lumea digitală pentru oamenii cu diferite dizabilități. Tastatura a venit ca un prilej de a chestiona cum tehnologia poate ajuta ca această transformare să fie cât mai rapidă și mai inclusive cu putință.
Ai intâlnit impedimente, ai avut greutăți în a duce la final proiectul?
Nu am mai construit niciodată o tastatură, deci întreg proiectul a fost o experiență de învățare. Am învățat multe despre toate tipurile de taste si switch-uri care se pot folosi într-o tastatură la care s-a adăugat înțelegerea de bază a Braille. Cred că cel mai mult timp l-am petrecut făcând diferite modele de taste și testând diferite tipuri de rășini pentru a găsi cea mai bună combinație care să ofere calitate și un grad mare de detaliu.
Proiectul lui Rareș este unul îndrăzneț ce are potențialul de a fi pus în aplicare încât comunitatea de persoane cu deficiențe de vedere să se bucure de beneficii. Se dorește ca tastatura să fie produsă și folosită în școlile pentru persoanele nevăzătoare.
Articol de Izabela Constantin