HomeHealthDe ce să nu evităm somnul pe timpul zilei?

De ce să nu evităm somnul pe timpul zilei?

Vi s-a întâmplat să vă gândiți că pierdeți timp prețios ce poate fi fructificat în timpul somnului? Sau să vă simțiți vinovați pentru somnul de după-amiază?

Un grup de cercetători a realizat un studiu despre somn în care au fost analizate date de la 2.974 de persoane din China, cu vârsta de 65 de ani și mai mult. Aproape 60% dintre participanți au raportat că au dormit după prânz timp de aproximativ o oră.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au beneficiat de „un pui de somn” timp de 30 până la 90 de minute își amintesc mai bine cuvintele – ceea ce este un semn de bună memorie – decât persoanele care nu au dormit sau care dimpotrivă, au dormit mai mult de 90 de minute. Oamenii care dormeau pentru 30 până la 90 de minute erau, de asemenea, mai buni la desen, un alt semn de bună cunoaștere.

O teorie care explică cogniția slabă la cei care dorm mult spune că „odihna pe perioade lungi în timpul zilei poate fi un semn de calitate proastă a somnului nocturn”, potrivit Gamaldo. În studiu, somnul mai lung de 90 de minute ar fi putut fi numit „un al doilea somn”. Acest somn de proastă calitate pe timp de noapte – genul de somn care necesită somn foarte lung în timpul zilei – poate duce la probleme cognitive, adaugă ea.

Creierul nostru necesită cel puțin un ciclu de somn mai lung pe noapte pentru a menține totul să funcționeze. Asta pentru că există o „anatomie” de bază a somnului nostru de noapte, constând din două componente principale: mișcarea rapidă a ochilor sau somn REM și somn non-REM.

Somnul non-REM este împărțit în continuare în trei etape. Etapa întâi este atunci când se face trecerea la somn și durează doar câteva minute. Etapa a doua este un somn ușor în care temperatura corpului scade și mișcarea ochilor se oprește; la începutul nopții aceasta durează 10-25 de minute, dar se prelungește cu cât dormi mai mult. Etapa a treia este somnul cu unde lente, care apare mai ales în prima jumătate a nopții. Acesta este genul de somn pe care trebuie să-l ai pentru a fi împrospătat dimineața.

Somnul REM este foarte diferit de somnul liniștit și nemișcat al non-REM. Dacă o persoană are ticuri precum datul din picior, tremuratul sau orice alt gen de mișcare, probabil că vor apărea în această etapă. Aceasta este și partea din somn în care apar visele.

Toate aceste secțiuni diferite sunt importante din motive diferite, dar se crede că etapa a treia în special este implicată în restabilirea și recuperarea creierului, precum și în menținerea somnului în general.

Tot acest ciclu durează doar aproximativ 70 până la 120 de minute. Așadar, chiar și cu patru sau cinci ore de somn, primești toate componentele necesare pentru o odihnă bună. Somnul scurt de pe timp de zi poate ajuta apoi la completarea acestei perioade mai mari de somn.

Într-un alt studiu se notează despre beneficiile consumului de cafea înainte de somn. Alături de alte efecte fizice, cofeina blochează acumularea unui compus numit adenozină în creierul nostru. Adenozina reduce rata de declanșare a creierului și ne ajută să adormim; apoi, odată ce dormim, este îndepărtat pentru a începe ziua (sau după-amiaza) din nou.

Așadar, data viitoare când asociați un pui de somn cu pierderea de timp, amintiți-vă că este exact opusul. Dacă îl puteți obține, nu există cu adevărat un hack pentru productivitate mai bun decât un somn rapid.

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente