Conform unei noi cercetări care urmează să fie prezentată la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID) din acest an de la Lisabona, un interval mai lung între dozele primare de vaccin COVID-19 poate crește considerabil producția de anticorpi.
Înțelegerea răspunsului imun la vaccinarea împotriva COVID-19 este esențială pentru controlul virusului și reducerea numărului de decese. Pentru a afla factorii care afectează răspunsurile anticorpilor în urma vaccinării Pfizer/BioNTech , dr. Ashley Otter și colegii de la Agenția pentru Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) au măsurat nivelurile de anticorpi din probele de sânge prelevate de la aproape 6.000 de angajați din domeniul sănătății din Marea Britanie, înscriși în studiul SIREN.
3.989 dintre cei 5.871 de participanți au primit prima doză de vaccin cu cel puțin 21 de zile mai devreme. 1.882 au primit a doua doză cu cel puțin 14 zile mai devreme. Participanții au fost clasificați în funcție de istoricul de infecție, fie ca fiind infectați anterior cu Covid (confirmat printr-un test PCR sau presupus din cauza profilului lor de anticorpi) sau fără antecedente de infecție. Aproape toți (>99%) dintre cei care nu au avut Covid s-au seroconvertit după vaccinare, adică au produs anticorpi împotriva virusului.
După prima doză, cei cu infecție anterioară au avut niveluri de anticorpi de până la 10 ori mai mari decât persoanele neinfectate, în timp ce după doza 2, cei cu infecție anterioară au avut niveluri de anticorpi de peste 2 ori mai mari decât cei care nu au avut infecție anterioară.
La analiza intervalelor de dozare, s-a constatat că intervalul de dozare mai lung a fost asociat cu niveluri crescute de anticorpi care au fost de până la 9 ori mai mari la participanții neinfectați anterior, cu un efect mai pronunțat observat la participanții mai tineri. Intervalul de dozare nu a afectat nivelurile de anticorpi la cei cu infecție anterioară. Cu toate acestea, un interval mai lung între infecție și vaccinare a fost legat de niveluri mai mari de anticorpi.
Cei care au primit prima doză de vaccin la opt luni după o infecție au avut niveluri de anticorpi de șapte ori mai mari decât cei care au fost vaccinați la trei luni după infecție, ceea ce sugerează că opt luni după infecția primară poate fi un moment optim pentru primirea primului vaccin la cei cu infecție anterioară.
Cu toate acestea, analiza arată că, indiferent de momentul dintre infecție și vaccinare, toți indivizii au un răspuns de anticorpi foarte mare după doza 2.
În plus, participanții de sex feminin și cei dintr-o minoritate etnică au fost asociați cu niveluri de anticorpi semnificativ mai mari, în timp ce imunosupresia a fost asociată cu răspunsuri de anticorpi post-vaccinare semnificativ mai scăzute.
„Acest studiu arată că un timp mai lung între doza 1 și doza 2 de vaccin are ca rezultat răspunsuri mai mari de anticorpi la participanții neinfectați anterior, ceea ce sprijină ferm decizia JCVI și a guvernului Regatului Unit de a prelungi intervalul dintre dozele de vaccin.”, declară autorul principal Ashley David Otter. „Am arătat, de asemenea, că la cei cu infecție anterioară, timpul dintre expunere și vaccinare joacă un rol critic în răspunsurile anticorpilor post-vaccinare. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă aceste niveluri mai ridicate de anticorpi oferă o protecție mai mare împotriva bolii COVID-19 și modul în care acest interval mai lung de dozare poate afecta răspunsurile de rapel.”
Analiza a fost finanțată de UKHSA și Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit și a făcut parte din studiul SIREN, cel mai mare studiu real din lume despre anticorpii COVID-19.
Articol de Izabela Constantin