HomeLifestyleTranziţia mai rapidă la vehiculele electrice ar putea salva vieţi

Tranziţia mai rapidă la vehiculele electrice ar putea salva vieţi

Swinburne University of Technology a evaluat beneficiile unei tranziții mai rapide la vehicule electrice, luând în considerare economiile, sănătatea publică și reducerea emisiilor.

În acest scenariu este luată ca model Australia care se potriveşte cu ritmul de tranziție mondial.

Reducerea poluării aerului din transportul rutier ar salva mii de vieți și ar îmbunătăți sănătatea a milioane de australieni. Una dintre cele mai rapide moduri de a face acest lucru este de a accelera tranziția lentă actuală la vehiculele electrice.

Adoptarea rapidă a vehiculelor electrice ar putea economisi bani și ar putea evita 24.000 de decese în 20 de ani.

De-a lungul timpului, reducerile rezultate din emisiile cu efect de seră ar fi aproape egale cu emisiile totale anuale actuale ale Australiei din toate sursele. De asemenea, s-au calculat costurile și beneficiile totale până în 2042. Cu o tranziție rapidă Australia ar castiga cu aproximativ 148 de miliarde de dolari australieni mai mult.

Poluarea aerului provoacă mii de decese, în fiecare an aproximativ 2.600 de decese în Australia sunt atribuite poluării aerului cu particule fine. Principalele surse ale acestei poluări sunt transporturile și activitățile industriale precum minerit și generarea de energie. Se estimează că 1.715 de decese au fost atribuite emisiilor de evacuare a vehiculelor în 2015. Acestea cresc și infecțiile respiratorii, în special la copiii mici. Poluarea din transport contribuie la multe boli, inclusiv cancer pulmonar, boli de inimă, pneumonie, astm și diabet. De asemenea, a fost asociat și cu boala Alzheimer. Un studiu al Institutului Grattan de luna trecută a arătat că poluanții din țeava de eșapament de la camioane ucid peste 400 de australieni în fiecare an.

Swinburne University of Technology a comparat beneficiile cu costurile, inclusiv cheltuielile pentru infrastructura de încărcare a bateriilor, prețurile de achiziție mai mari pentru vehiculele electrice și costurile pachetului de energie verde ( panourile solare de uz casnic ), stocarea bateriilor și punctele de încărcare. Fiecare vehicul electric a fost considerat a fi cumpărat împreună cu un pachet de energie verde. Pachetul minimizează emisiile și solicitările privind capacitatea rețelei electrice, sporind în același timp beneficiile pentru gospodării.

Studiul a explorat  trei scenarii: Principalele diferențe dintre scenarii sunt rata de utilizare a vehiculelor electrice (odată ce consumatorii decid să-și retragă vehiculele actuale) și gradul de intervenție a guvernului.

Dacă va fi implementat, scenariul accelerat ar putea reduce pierderile de vieți omenești cu aproximativ 24.000 până în 2042. Reducerea emisiilor în acest timp ar fi de 444 milioane de tone echivalent dioxid de carbon sau 9% din emisiile Australiei din toate sursele în 2021. Costul ar fi fi în jur de 118 miliarde de dolari australieni, mai puțin de jumătate din beneficiile totale de 266 de miliarde de dolari australieni.

Obiectivele privind schimbările climatice impun reducerea cu 43% a emisiilor până în 2030 și de emisii nete zero până în 2050. Cercetările noastre arată că politicile eficiente privind vehiculele electrice pot ajuta la atingerea acestor obiective. Aceste politici includ standarde stricte și obligatorii de eficiență a consumului de combustibil, investiții în stații de încărcare pentru vehicule electrice și standardizarea infrastructurii de încărcare. Acestea includ, de asemenea, stimulente financiare pentru cumpărarea și conducerea vehiculelor electrice și împrumuturi ieftine pentru a ajuta gospodăriile și operatorii de transport de marfă cu costurile de achiziție.

Descoperirile noastre arată că beneficiile pentru societate și pentru planetă sunt greu de respins.

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente