În experimentele efectuate pe pasta de dinți nu au fost raportate efecte secundare majore.
Alergiile la arahide sunt un tip de intoleranță alimentară care poate provoca reacții grave și care pot pune viața în pericol. Acestea tind să apară atunci când sistemul imunitar identifică în mod eronat proteinele din arahide ca fiind dăunătoare, declanșând un atac alergic.
Alunele sunt unul dintre cei mai frecventi alergeni alimentari, iar alergiile la arahide tind să persiste la vârsta adultă mai frecvent decât alergiile la alte alimente. Alergiile la arahide sunt frecvente, în special în țările occidentale. Prevalența alergiilor la arahide pare să fie în creștere și se estimează că aproximativ 2,9% din populația Statelor Unite suferă de această afecțiune.
O modalitate de a trata alergiile la arahide este prin imunoterapia orală a mucoasei (OMIT), o formă de imunoterapie. OMIT își propune să desensibilizeze sistemul imunitar la alergeni specifici treptat, țintind în mod specific membranele mucoase din gură.
OMIT implică administrarea unor cantități mici de extract de alergen la mucoasa bucală, o practică despre care se crede că induce modificări imunologice, ducând la toleranță mai degrabă decât la un răspuns alergic data viitoare când o persoană întâlnește alergenul.
Acum, oamenii de știință au inventat un tip de pastă de dinți care utilizează OMIT pentru a reduce șansele ca persoanele cu alergii la arahide să aibă o reacție.
„OMIT folosește o pastă de dinți special formulată pentru a furniza proteine alergene din arahide în zonele cavității bucale”, a declarat alergologul William Berger, MD, membru al Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie și autor al studiului.
„OMIT ca mecanism de livrare pentru proteinele de arahide are un mare potențial pentru desensibilizarea alergiilor alimentare. Datorită livrării sale direcționate și administrării simple, susține obiectivul de aderență îmbunătățită” a adăugat el.
Cercetătorii au urmărit 32 de participanți cu alergii la arahide cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Două treimi dintre participanți au primit pasta de dinți cu arahide, în timp ce restului li sa oferit un placebo. Doza de pastă de dinți cu arahide a fost apoi crescută treptat pe parcursul experimentului de 48 de săptămâni.
Oamenii de știință au procedat la evaluarea biomarkerilor exploratori folosind teste de sânge optimizate pentru a determina dacă sistemul imunitar al unui individ reacționează la alergeni precum alunele. Siguranța a fost esențială pe tot parcursul studiului, în special în timpul fazei de creștere a dozei, iar participanții au fost urmăriți îndeaproape pentru a se asigura că nu au prezentat reacții extreme.
Potrivit Dr. Berger, cercetătorii au observat că 100% dintre cei care au primit pasta de dinți au tolerat în mod constant cea mai mare doză prespecificată, fără ca niciun participant să raporteze răspunsuri sistemice severe. Puținele efecte secundare care au apărut au fost ușoare, localizate și temporare, cum ar fi mâncărimea bucală.
De asemenea, a fost raportată o rată de aderență de 97 %. Acest lucru face ca noua soluție să fie deosebit de potrivită pentru persoanele care au sensibilități alimentare, oferind o opțiune sigură pentru a face față alergiilor în populațiile vulnerabile.
Testele inițiale și rezultatele pastei de dinți sunt foarte încurajatoare, evidențiind beneficiile potențiale ale produsului pentru tineri. Pentru a evalua în continuare utilizarea continuă a terapiei cu pastă de dinți pentru a oferi protecție pe termen lung împotriva ingerării neintenționate de arahide, sunt, de asemenea, planificate studii mai extinse.
Articol de Răzvan Lupu