HomeTechnologyUn algoritm care poate citi gândurile

Un algoritm care poate citi gândurile

Un grup de cercetători de la Universitatea Texas din Austin a conceput un algoritm care poate „citi” cuvintele pe care o persoană le aude sau le gândește cu ajutorul unei tehnici neinvazive de scanare a creierului numită imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).

Utilizarea datelor fMRI pentru acest tip de cercetare este dificilă, deoarece este destul de lentă în comparație cu viteza gândurilor umane. În loc să detecteze declanșarea neuronilor, care se întâmplă la scara milisecundelor, aparatele RMN măsoară modificările fluxului sanguin din creier ca indicatori pentru activitatea creierului, astfel de schimbări durând numai câteva secunde. Motivul pentru care configurația din această cercetare funcționează, spune Alexander Huth, co-autor al studiului, este că sistemul nu decodează limbajul cuvânt cu cuvânt, ci mai degrabă discerne semnificația de nivel superior al unei propoziții sau al unui gând.

Huth și colegii săi și-au antrenat algoritmul cu înregistrări fMRI ale creierului luate de la trei subiecți de studiu – o femeie și doi bărbați, toți cu vârste între 20 și 30 de ani, care au ascultat 16 ore de podcasturi și povești radio: The Moth Radio Hour, TED talks și Anthropocene Reviewed a lui John Green. Pentru a construi un decodor precis și aplicabil pe scară largă, Huth spune că a fost important ca subiecții cercetării să asculte o gamă largă de medii. El observă că multitudinea de date fMRI colectate se potrivește cu majoritatea celorlalte studii care folosesc înregistrări fMRI, deși aceștia au avut mai puțini subiecți de cercetare.

Echipa a transmis apoi aceste scanări unui algoritm de computer pe care l-au numit „decodor”, care a comparat modelele din audio cu modelele din activitatea creierului înregistrată. Algoritmul ar putea apoi să preia o înregistrare fMRI și să genereze o poveste bazată pe conținutul său, iar acea poveste s-ar potrivi cu intriga originală a podcastului sau a emisiunii radio „destul de bine”, a spus Huth. Cu alte cuvinte, decodorul ar putea deduce ce poveste a auzit fiecare participant pe baza activității creierului său.

Acestea fiind spuse, algoritmul a făcut unele greșeli, cum ar fi schimbarea pronumelor personajelor și utilizarea primei persoane și celea de-a treia. „Știe destul de exact ce se întâmplă, dar nu cine face lucrurile”, a spus Huth.

În teste suplimentare, algoritmul ar putea explica destul de precis intriga unui film mut pe care participanții l-au vizionat în scaner. Ar putea chiar să povestească o poveste pe care participanții și-au imaginat-o spunând în capul lor.

Pe termen lung, echipa de cercetare își propune să dezvolte această tehnologie, astfel încât să poată fi utilizată în interfețele creier-calculator concepute pentru persoanele care nu pot vorbi sau tasta.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente