HomeTechnologyUn crab mai mic decât un purice

Un crab mai mic decât un purice

Un robot cu aspect de crab, cu o mărime mai mică decât a unui purice, a devenit cel mai mic robot controlat de la distanță. Măsurând doar o jumătate de milimetru lățime, acesta poate merge, se poate îndoi, răsuci, întoarce și chiar sări.

Cercetătorii din spatele lui au determinat o modalitate destul de simplă de a-l controla de la distanță – atunci când căldura este aplicată sistemului, stratul său subțire de sticlă schimbă forma sistemului, creând în acest proces o locomoție.

Folosind un laser, robotul poate fi încălzit rapid, datorită suprafeței sale mici. Când laserul este oprit, se răcește rapid. Făcând acest lucru în succesiune rapidă, robotul va merge. Pentru a merge la stânga, laserul scanează de la dreapta la stânga. Pentru a merge la dreapta, laserul urmează același sistem, dar în direcție opusă.

Inginerii de la Universitatea Northwestern au avut nevoie de un an și jumătate pentru a crea minusculele creaturi de metal. Echipa a fost formată din studenți de la diferite niveluri academice, care au combinat abilitățile de gândire critică și creativă pentru a proiecta roboți cu aspect de crabi, precum și alte animale, precum viermi și greieri.

Deși acest proiect este o cercetare exploratorie pentru moment, inventatorii sunt de părere că tehnologia ar putea aduce domeniul roboticii mai aproape de realizarea de roboți cu dimensiuni mici care să poată îndeplini sarcini practice în spații inaccesibile. Anul trecut cercetătorii au produs, de asemenea, un microcip cu aripi care a fost cea mai mică structură zburătoare creată vreodată de om.

„Robotica este un domeniu de cercetare interesant, iar dezvoltarea roboților la scară mică este un subiect distractiv pentru explorarea academică”, a spus John A. Rogers, care a condus munca experimentală. „Ne-am putea imagina micro-roboții ca agenți pentru repararea sau asamblarea structurilor sau mașinilor mici în industrie sau ca asistenți chirurgicali pentru a curăța arterele înfundate, pentru a opri sângerarea internă sau pentru a elimina tumorile canceroase – totul în proceduri minim invazive.”

Cercetătorii sunt de părere că noua lor invenție are foarte mult potential. Aceștia pot determina roboții să se întoarcă și să sară folosind tehnici simple. Atâta timp cât robotul se află într-o linie de vizibilitate față de laser, acesta poate fi manipulat de la distanță.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente