Tehnologie care detectează mișcările consumatorilor și reacționează corespunzător? Pare de domeniul viitorului, însă Google se deplasează cu pași rapizi în direcția aceasta.
Divizia de produse și tehnologii avansate a Google – mai bine cunoscută sub numele de ATAP, se află în spatele mai multor proiecte inovatoare, precum o jachetă din denim sensibilă la atingere. În 2015, Google prezenta Soli, un senzor care poate folosi unde electromagnetice ale radarului pentru a detecta mișcări și gesturi. Acest senzor a fost utilizat în componența telefonului Google Pixel 4, ce detectează gesturi ale mâinii cu ușurință. O simplă mișcare informează telefonul Google Pixel că utilizatorul își dorește să pună pe pauză o melodie în derulare.
Mai recent, acești senzori radar au fost încorporați în a doua generație a ecranului inteligent Nest Hub, pentru a detecta mișcările și tiparele de respirație ale persoanei care doarme lângă el. Acesta răspunde la o nevoie a consumatorului de a-și monitoriza somnul, fără a fi nevoie de un dispozitiv portabil, precum un ceas inteligent sau un inel. Același radar Soli se află sub cercetare extensivă, pentru a investiga dacă senzorul poate ajuta la recunoașterea mișcărilor zilnice și poate lua anumite decizii pe baza tiparelor noastre de mișcare.
“Credem că, pe măsură ce tehnologia devine tot mai prezentă în viața noastră, este corect să începem să cerem tehnologiei însăși să ia mai multe indicii de la noi”, spune Leonardo Giusti, șeful departamentului de design de la ATAP. În același mod în care mama ta îți amintește să iei o umbrelă înainte de a ieși pe ușă, poate că termostatul tău poate transmite același mesaj atunci când treci pe lângă el și îi arunci o privire – sau televizorul tău poate reduce volumul dacă detectează că ai adormit pe canapea.
Giusti menționează că mare parte a domeniului lor de cercetare este bazată pe proxemică. Mai exact, pe modul în care un individ utilizează un spațiu pentru a media interacțiuni sociale. Spre exemplu, aceștia au folosit indici sociali pentru a informa dispozitivele de elemente, precum posibila îmbrățișare ce apare când un individ se întâlnește cu un altul, intrând astfel în spațiul personal al altcuiva.
Radarul poate detecta dacă vă apropiați de un computer și intrați în spațiul personal al calculatorului. În termeni practici, dacă un calculator sesizează aproprierea față de acesta, ecranul s-ar putea porni singur, pentru a te invita la lucru. Acest tip de interacțiune există deja în actualele ecrane inteligente Google Nest, deși, în loc de radar, Google utilizează unde sonore ultrasonice pentru a măsura distanța dintre o persoană și dispozitiv.
Proximitatea, însă, este insuficientă pentru a măsura intențiile umane. Este nevoie de o finețe aparte în software-ul de detectare a mișcării pentru a putea prezice dorințele individuale. O mișcare a capului în altă direcție în timp ce treceți pe lângă dispozitiv ar putea însemna cu totul și cu totul altceva.
Soli poate capta mai multe subtilități ale mișcărilor și gesturilor, cum ar fi orientarea corpului, calea pe care s-ar putea să o urmați și direcția în care vă îndreptați capul – ajutat de algoritmi de învățare automată care finisează constant datele. Aceste tipuri de informații ajută radarul să prezică intenția umană – sunteți în trecere sau vreți să vă așezați la calculator?
Cum a reușit Google să îmbunătățească detecția mișcărilor?
O echipă de oameni a efectuat o a serie de sarcini regizate în propria lor sufragerie, în timp ce lucrau de acasă. O cameră de supraveghere le-a urmărit mișcările atent împreună cu ajutorul radarului special. “Am putut să ne mișcăm în diferite moduri, am executat diferite variații ale mișcării și apoi – având în vedere că lucrăm cu un sistem în timp real – am putut improviza și să ne bazăm pe descoperirile noastre în timp real”, spune Lauren Bedal, designer de interacțiune la ATAP.
Din aceste experimente, echipa a generat un set de mișcări, care au fost toate inspirate de comunicarea nonverbală și de modul în care interacționăm în mod natural cu dispozitivele: apropierea sau plecarea, trecerea pe lângă, întoarcerea spre tehnologie, distanța sau privirea.
Bedal a enumerat câteva exemple de computere care reacționează la aceste mișcări. Dacă un dispozitiv simte că vă apropiați, acesta poate activa comenzile tactile; dacă vă apropiați de un dispozitiv, acesta poate evidenția e-mailurile primite; dacă părăsiți o cameră, televizorul poate marca locul de unde ați plecat și poate relua din acea poziție atunci când vă întoarceți. Dacă un dispozitiv stabilește că sunteți doar în trecere, nu vă va deranja cu notificări de prioritate mică. Dacă vă aflați în bucătărie și urmăriți o rețetă video, dispozitivul se poate întrerupe atunci când vă îndepărtați pentru a lua ingredientele și se poate relua atunci când vă întoarceți și vă exprimați intenția de a vă reangaja.
Deși poate părea că tehnologia este extrem de dezvoltată, bineînțeles că aceasta vine și cu anumite dificultăți. Deși radarul poate detecta prezența mai multor persoane în cameră, dacă acestea sunt prea apropiate, senzorul nu reușeste să mai distingă și produce erori de luare a deciziilor.
Există motive întemeiate pentru a crede că radarul vă poate ajuta să vă învățați rutinele în timp. Acesta este un domeniu despre care Giusti de la ATAP spune că se află pe foaia de parcurs a cercetării, cu posibilități precum sugerarea unor obiceiuri sănătoase legate de propriile obiective. Îmi imaginez că ecranul meu inteligent se transformă într-un semn de oprire uriaș atunci când își dă seama că mă îndrept spre dulapul cu gustări la miezul nopții.
Echipa ATAP a ales să folosească radarul deoarece este una dintre cele mai prietenoase metode de colectare a datelor spațiale bogate, care nu afectează confidențialitatea. Totodată, are o latență foarte mică, funcționează în întuneric, iar factorii externi, cum ar fi sunetul sau temperatura, nu îl afectează. Radarul nu captează și nu stochează imagini distincte ale corpului, ale feței sau alte mijloace de identificare. “Este mai degrabă un senzor de mișcare avansat”, spune Giusti.
Rămâne de văzut cum va reuși echipa Google să îmbunătățească radarul Soli care detectează intenția umană și generează comportamente ce vin în ajutorul individului. Acuratețea acestuia este pivotală pentru o interacțiune adecvată cu omul, însă acuratețea înaltă ar putea veni cu o miză importantă – frica consumatorului de a interacționa cu o tehnologie care urmărește fiecare mișcare. În domeniul interacțiunii om-calculator, această linie este una extrem de fină.
Articol de Victoria Nănău