HomeHealthGrupa de sânge ar putea prezice posibilitatea dezvoltării unei forme grave de...

Grupa de sânge ar putea prezice posibilitatea dezvoltării unei forme grave de COVID

Odată cu răspândirea rapidă la nivel global a virusului COVID identificarea și prioritizarea persoanelor cel mai expuse riscului să se îmbolnăvească a devenit o provocare. Dovezi recente sugerează faptul că grupa de sânge poate afecta riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19.

În cadrul unui nou studiu publicat în PLOS Genetics a fost folosit un instrument genetic pentru examinarea a peste 3000 de protein din sânge. Cercetătorii au identificat șase proteine ​​care ar putea prezenta un risc crescut  COVID-19 sever și opt care ar putea contribui la protecția împotriva dezvoltării unei forme grave.

Autorii au remarcat că examinarea rolului „proteinelor sanguine imunomodulatoare ”este foarte dificilă, având în vedere că nu ar trebui luați în considerare mai mulți factori care produc confuzie din punct de vedere clinic în cazul pacienților cu COVID sever, cum ar fi expunerea virală inițială, statusul de fumător/nefumător și indicele de masa corporală. Toți acești factori pot contribui la creșterea nivelurilor de citokine proinflamatorii.

Mai multe proteine ​​din sânge au avut o asociere cauzală cu un risc redus de COVID sever, a raportat echipa de cercetători de la King’s College din Londra.

„Studiul nostru nu leagă o anumită grupă de sânge cu riscul de COVID-19 sever, dar din moment ce cercetările anterioare au descoperit că proporția de oameni din grupul A este mai mare la persoanele pozitive cu COVID-19, acest lucru sugerează că grupa de sânge A este un candidat mai probabil.”, a declarat autorul secundar al studiului dr. Christopher Hübel de la King’s College din Londra, într-un comunicat.

Cecetarea a luat în considerare două niveluri de severitate ale COVID-19: spitalizarea și suportul respirator sau decesul. Folosind date din mai multe studii, cercetătorii au descoperit șase proteine ​​care au fost legate la nivel cauzal de un risc crescut de spitalizare sau de suport respirator/deces din cauza COVID-19 și opt legate cauzal de protecția împotriva spitalizării sau de sprijin respirator/deces.

Analiza a arătat o oarecare distincție între tipurile de proteine ​​associate persoanelor spitalizate și cele legate de suportul respirator/deces, indicând mecanisme diferite care pot funcționa în aceste două etape ale bolii.

Analiza a identificat că o enzimă (ABO) care determină grupa sanguină a fost asociată cauzal atât cu un risc crescut de spitalizare, cât și cu nevoia de suport respirator. Acest lucru susține descoperirile anterioare cu privire la asocierea grupului de sânge cu o probabilitate mai mare de deces. Luat împreună cu cercetările anterioare care arată că proporția grupului A este mai mare la persoanele pozitive cu COVID-19, aceasta sugerează că grupa de sânge A este candidată pentru studii ulterioare.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, trei molecule de adeziune ca fiind asociate în unele cazuri cu riscul scăzut de spitalizare și de necesitatea suportului respirator. Deoarece aceste molecule de adeziune mediază interacțiunea dintre celulele imune și vasele de sânge, această informație reconfirmă cercetările anterioare care sugerează că acest virus este, de asemenea, o boală care implică căptușeala vaselor de sânge.

Gerome Breen, profesor de genetică la IoPPN și membru al echipei care a lucrat la lucrare a spus: „Ceea ce am făcut în studiul nostru este să furnizăm o listă scurtă pentru următoarea etapă a cercetării. Din 1000 de proteine ​​din sânge, am redus-o la aproximativ 14 care au o anumită legătură cauzală cu riscul de COVID-19 sever și prezintă o cale potențial importantă pentru cercetări ulterioare care au scopul de a înțelege mai bine mecanismele din spatele COVID-19. Scopul final este acela de a dezvolta noi tratamente, dar există și un scop potențial și pentru terapii preventive”.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente