Tortoise. O companie din Sillicon Valley care și-a propus să revoluționeze modul în care ceea ce îți dorești vine chiar în fața casei tale. Acesta este un tonomat pe 3 roți, cu o viteză de 8 km/h, de unde îi vine și numele, broască țestoasă, care plimbă alimente, încet, dar sigur, până la locația unui client. Este o cutie de gogoși ce poate fi livrată pentru tine, chiar în parc în timp ce ești la picnic.
Tortoise prezintă un robot controlat de la distanță care are în dotare un inventar variat de produse. Produsele pot reprezenta o pereche de căști, articole vestimentare sau chiar produse perisabile de care ai poftă în toiul nopții. Pentru a face plata, există un portal de plată de tipul contactless. O atingere cu cardul și articolul dorit poate fi al tău.
Compania a fost co-fondată în 2019 de fostul director executiv din cadrul companiei Uber, Dmitry Shevelenko. Compania a început cu misiunea de a fi sistemul de operare pentru vehiculele de micromobilitate. Micromobilitatea se referă la o gamă de vehicule, cu viteze sub 25 km/h, care sunt conduse de utilizatori, precum scuterele electrice sau bicicletele electrice. În schimb, în timpul pandemiei compania a suferit o schimbare de paradigmă, spune Shevelenko. În timp ce piața de vehicule de transport micromobile era în scădere, cererea era tot mai mare pentru sisteme și firme de livrare. Astfel, aceștia și-au regândit produsul și au decis să integreze conceptul de micromobilitate într-un sistem de livrare sau de magazin portabil, ușor de folosit.
Una dintre problemele pe care le rezolvă Tortoise este costul mare de a avea un angajat pe timpul nopții. Lumea circulă și noaptea și chiar și noaptea este nevoie de diferite articole, dar costul unui angajat pe timp de noapte sau a unei licențe de funcționare 24/7 este, de multe ori, mai crescut decât încasările. În schimb, cu Tortoise, aceștia pot beneficia de tranzacțiile nocturne, la costuri mai mici.
Totodată, pietonii se pot bucura de noutatea și comoditatea de a cumpăra alimente și accesorii de la un droid cu aspect drăguț, în ceea ce Tortoise numește o experiență de 15 secunde. Tortoise funcționează și pe timp de zi, fiind extrem de atrăgător pentru consumatori.
Tortoise a introdus luna aceasta automatele sale care se plimbă pe trotuar la 18 comercianți atât din SUA, cât și din Europa. Roboții deocamdată nu circulă pe drumurile publice, iar aceștia sunt operați de la distanță de persoane din Mexico City.
Robotul prietenos nu doar că poate veni la tine, dar achiziționarea unui produs stocat în depozitul mobil este extrem de simplă, nu necesită pași speciali, aplicații mobile sau coduri QR.
“Acesta este un lucru pe care, atunci când oamenii îl vor folosi, va fi punctul culminant al zilei lor”, a declarat Dmitry Shevelenko, cofondator al Tortoise. Până în prezent, unitățile generează vânzări de 80-100 de dolari pe oră – de 25 de ori mai mult decât un aparat de vending fix, spune compania Tortoise.
“Ceea ce realizăm este că oamenii sunt dispuși să cumpere articole cu prețuri mai mari prin această metodă decât de la un automat tradițional”, spune Shevelenko, care a condus anterior inițiativele de micromobilitate ale Uber. “Oamenii cumpără o cutie de produse de patiserie de 35 de dolari, când anterior cel mai mult au cheltuit vreodată la un automat de vending este poate 4 dolari.”
O altă metodă prin care Tortoise este util este plasarea unui roboțel după închiderea magazinului fizic. O brutărie din Oakland California plasează un robot în orele de pauză între 13.00-16.00 și raportează un profit de 100 de dolari pe oră. Probabil că nu sună ca o sumă semnificativă, dar 400 de dolari într-o perioadă de timp în care încasările nu există reprezintă o creștere de 400%.
O problemă pe care au întâmpinat-o cei de la Tortoise o reprezintă posibilitatea ca un consumator să ia mai multe produse decât cele pentru care a plătit. Cei de la Tortoise raportează că acest lucru nu s-a întâmplat, găsind o soluție simplă pentru problemă. Aceștia au montat o cameră de luat vederi lângă portalul de plăți și atenționează clientul cu o pancartă că sunt filmați și înregistrați. Acest lucru descurajează un potențial furt. În plus, dacă v-ați introdus cardul pentru a vă lua produsul, Tortoise are informațiile dvs. de plată și ar putea să vă factureze din nou dacă vede că ați furat ceva.
Cei de la Tortoise își doresc ca robotul să fie mai mobil decât este acum. Aceștia își imaginează o lume unde poți primi o notificare pe telefon care te anunță că în apropierea casei tale se află un roboțel, iar că în dotarea lui de astăzi poți găsi, spre exemplu, gogoși, covrigi, dresuri sau gumă de mestecat. Dacă robotul chiar este în apropiere, de ce nu ai ieși până în stradă să cumperi obiectul de care ai nevoie? Până la urma urmei, va trebui să îl cumperi mâine sau poimaine, iar acum – el este chiar în fața casei tale!
Ne valorificăm timpul din ce în ce mai mult, într-o lume în continuă mișcare în care pare că timpul s-a comprimat. Desigur, va fi cu câțiva bani mai scump produsul cumpărat de la Tortoise, dar timpul câștigat cât valorează?
Articol de Victoria Nănău