Începând cu anii ’90, anotimpul alergiilor a devenit mai lung și mai plin de polen, iar schimbările climatice ar fi responsabile pentur acest lucru, potrivit unui nou studiu derulat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan.
Oamenii de știință din domeniul climei au analizat 15 tipuri de polen de la plante diferite din Statele Unite și au folosit simulări pe computer pentru a calcula cât cât de mult se poate înrăutăți sezonul alergiilor până în anul 2100.
Odată cu încălzirea globală, sezonul alergiilor va începe cu săptămâni mai devreme și se va încheia multe zile mai târziu, prevăd soecialiștii. De asemenea, această perioadă va deveni din ce în ce mai dură, din cauza nivelurilor de polen care s-ar putea tripla în unele locuri, potrivit noului studiu.
Vremea mai caldă permite plantelor să înflorească mai devreme și le mențină în viață până mai târziu. Între timp, dioxidul de carbon suplimentar din aer provenit din arderea combustibililor precum cărbunele, benzina și gazul natural, ajută plantele să producă mai mult polen, a declarat co-autorul studiului Allison Steiner, un cercetător în domeniul climei de la Universitatea din Michigan.
În mod normal, polenizarea începe cu arborii foioși la sfârșitul iernii și începutul primăverii. Arinul, mesteacănul și stejarul sunt cei mai temuți producători de polen pentru persoanele care suferă de alergii, deși există și alții, cum ar fi dudul. La începutul verii polenul este răspândit de mai toate plantele verzi, urmând bineînțeles sezonul ambroziei spre sfârșitul anotimpului.
Există numeroase schimbări în natură odată cu temperaturile mai ridicate, iar cercetătorii au punctat în studiul lor faptul că în trecut, stejarii eliberau mai întâi polen, urmat mai târziu de mesteacăn. În prezent însă, este observată o suprapunere a anotimpurilor și din prisma cantității de polen din aer.
„Acesta este un studiu incredibil de important”, a spus Bill Anderegg, biolog și specialist în climă de la Universitatea din Utah care nu a fost implicat în noua cercetare. „Ne spune că tendințele istorice ale sezoanelor de polen mai lungi și mai severe vor continua cel mai probabil, fiind determinate de schimbările climatice, iar acest lucru va avea bineînțeles consecințe substanțiale asupra sănătății”.
Conform statisticilor aproximativ 30% din populația din întreaga lume suferă de alergii la polen și numerele sunt în continuă creștere. De asemenea, în cadrul unui studiu din 2021 s-a constatat că sezonul general de polen era deja cu aproximativ 20 de zile mai lung în America de Nord decât în 1990, iar concentrațiile de polen au crescut cu aproximativ 21%.
Articol de Izabela Constantin