Ficatul este cunoscut pentru capacitatea sa de a se regenera. Poate să se regenereze complet chiar și după ce două treimi din masă i-au fost îndepărtate chirurgical. Dar daunele cauzate de medicamente, abuzul de alcool sau obezitatea pot duce în cele din urmă la insuficiență hepatică.
În prezent, singurul tratament eficient pentru boala hepatică în stadiu terminal este transplantul. Cu toate acestea, există o lipsă de organe disponibile pentru transplant. De exemplu, în SUA, pacienții sunt nevoiți să aștepte până la 5 ani pentru a primi un ficat pentru transplant.
Dar dacă, în loc de transplant de ficat, ar exista un medicament care ar putea ajuta ficatul să se regenereze?
“În cercetarea noastră recent publicată, împreună cu echipa mea am descoperit că activarea unei anumite proteine cu un nou medicament poate ajuta la accelerarea regenerării după leziuni hepatice severe sau îndepărtarea chirurgicală parțială la șoareci.” , a spus Satdarshan Monga, profesor de patologie și medicină în cadul Universității de Științe ale Sănătății din Pittsburgh.
Factorii cheie în regenerarea ficatului
Ficatul îndeplinește peste 500 de funcții cheie în corpul nostru, inclusiv producerea de proteine care transportă grăsimea prin organism, transformarea excesului de glucoză în glicogen pentru depozitare și descompunerea toxinelor precum amoniacul, printre altele.
Celulele hepatice sau hepatocitele, preiau aceste sarcini printr-o strategie de împărțire, numită și zonare. Aceasta separă ficatul în trei zone cu sarcini diferite, iar celulele sunt direcționate să îndeplinească funcții specializate, prin activarea unor gene specifice fiecărei zone.
“În ultimele două decenii, echipa mea și alte laboratoare au identificat un grup de 19 proteine numite Wnts care joacă un rol important în controlul funcției și regenerării ficatului. Pentru a identifica aceste proteine și de unde provin, am folosit o nouă tehnologie numită cartografie moleculară pentru a identifica cât de puternic și unde sunt active cele 100 de gene ale funcției hepatice.” a spus Satdarshan Monga.
Au descoperit că doar două din cele 19 gene Wnt – Wnt2 și Wnt9b – au fost prezente funcțional în ficat. De asemenea, au descoperit că Wnt2 și Wnt9b au fost localizate în celulele endoteliale care căptușesc vasele de sânge din zona 3 a ficatului, o zonă care joacă un rol într-o serie de funcții metabolice. Spre surprinderea cercetătorilor, eliminarea acestor două gene Wnt a limitat semnificativ funcția generală a ficatului. Eliminarea celor două gene Wnt din celulele endoteliale, de asemenea, a oprit complet diviziunea celulelor hepatice și, astfel, regenerarea, după îndepărtarea chirurgicală parțială a ficatului.
Regenerarea ficatului după supradozaj cu Tylenol
Cercetătorii au testat dacă un nou medicament ar putea ajuta la regenerarea ficatului. Acest medicament, un anticorp numit FL6.13, are funcții similare cu proteinele Wnt, inclusiv activarea regenerării ficatului.
Pe parcursul a două zile, echipa de cercetare a dat acest medicament șoarecilor care au fost modificați genetic special pentru a le lipsi Wnt2 și Wnt9b din celulele endoteliale ale ficatului, și a descoperit că medicamentul a reușit să restabilească aproape complet diviziunea celulelor hepatice și funcțiile de reparare.
Ulterior, echipa de cercetare a testat cât de bine a funcționat acest medicament pentru a repara ficatul după supradozajul cu Tylenol (sau acetaminofen) – un medicament fără prescripție medicală folosit în mod obișnuit pentru a trata febra și durerea. Însă o supradoză de Tylenol poate provoca leziuni hepatice severe.
“Am testat noul nostru medicament pe șoareci cu leziuni hepatice cauzate de doze toxice de Tylenol. Am descoperit că o singură doză a reușit să scadă biomarkerii leziunilor hepatice și, prin, urmare să regenereze țesuturile”, a spus echipa de cercetare.
Reducerea nevoii de transplant
O modalitate de a aborda deficitul de transplant de ficat este de a îmbunătăți tratamentele pentru bolile hepatice. În timp ce medicamentele actuale pot vindeca eficient hepatita C, o infecție virală care provoacă inflamația ficatului, alte boli hepatice nu au înregistrat același progres. Deoarece sunt disponibile foarte puține tratamente eficiente pentru boli precum boala ficatului gras alcoolic și non-alcoolic, starea multor pacienți se agravează și ajung să aibă nevoie de un transplant de ficat.
“Îmbunătățirea capacității ficatului de a se repara singur ar putea ajuta la evitarea nevoii de transplant. Studii suplimentare ale medicamentelor care susțin regenerarea ficatului pot ajuta la reducerea bolilor hepatice la nivel mondial.”, a concluzionat Satdarshan Monga.
Sursa foto: Getty Images
Articol de Cristina Zarioiu