HomeTechnologyUn turn alimentat cu energie solară care produce combustibil neutru din punct...

Un turn alimentat cu energie solară care produce combustibil neutru din punct de vedere al carbonului

Oamenii de știință din Elveția au inventat un sistem de producție de combustibil alimentat cu energie solară despre care susțin că ar putea ajuta industria aviației să devină neutră în carbon.

Designul inovator al turnului folosește energia Soarelui pentru a facilita procesul de transformare a apei și a dioxidului de carbon în hidrocarburi lichide precum kerosenul.

Cantitatea de combustibil sintetic emisă în motorul unui avion este egală cu cantitatea consumată în timpul producției sale într-o instalație solară, făcându-l astfel neutru în carbon. Combustibilul va fi și mai ecologic dacă echipa poate capta dioxidul de carbon din aer într-un viitor nu prea îndepărtat și îl poate folosi în combustibil.

Combustibilii neutri din punct de vedere al carbonului sunt înlocuitori pentru kerosen Jet-A. Aceștia sunt amestecați cu combustibilul obișnuit și se ard în motoarele cu reacție în mod normal, producând cantitatea normală de emisii de carbon. Diferența este că, în loc să tragă acel carbon direct din pământ, combustibilii neutri din punct de vedere al carbonului preiau CO2 din altă parte. Acesta va ajunge în continuare în atmosferă, dar cel puțin face ceva util înainte de a ajunge acolo, iar fiecare galon ars este un galon de combustibil convențional care nu a fost ars.

Avioanele sunt responsabile pentru aproximativ 5% din emisiile globale, iar motoarele lor funcționează cu kerosen sau combustibil pentru avioane, un combustibil lichid de hidrocarburi derivat din țiței. În prezent, nu există un mod curat și eficient de a zbura avioanele.

În 2017, echipa a început să-și extindă designul și a construit o fabrică de producție alimentată cu energie solară la Institutul de Energie IMDEA din Madrid, Spania. Aceasta este alcătuită din 169 de panouri reflectorizante care urmăresc soarele și care redirecționează și concentrează radiația solară într-un reactor solar deasupra unui turn.

Acea energie solară conduce apoi cicluri de reacție de oxidare-reducere (redox) în reactor, care conține o structură poroasă făcută din ceria, o pulbere grea albă sau galbenă. Ceria – care este o componentă reutilizabilă în acest proces – transformă apa și dioxidul de carbon care intră în reactor în gaz de sinteză, care este o combinație de hidrogen și monoxid de carbon.

Gazul de sinteză intră apoi într-un convertor gaz-lichid unde turnul îl prelucrează în combustibili de hidrocarburi lichide, inclusiv kerosen și motorină. Pe o perioadă de nouă zile, cercetătorii au descoperit că eficiența energetică a centralei a fost de 4%, dar echipa lucrează pentru a o crește la 15 la sută.

„Suntem primii care demonstrăm întregul lanț de proces termochimic de la apă și CO2 la kerosen într-un sistem de turn solar complet integrat”, spune autorul studiului, profesorul Aldo Steinfeld de la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian din Zürich, într-un comunicat de presă.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente