HomeHealthMâncatul numai în timpul zilei poate avea beneficii pentru persoanele cu diabet...

Mâncatul numai în timpul zilei poate avea beneficii pentru persoanele cu diabet tip II

Noi cercetări au susținut că limitarea alimentației la o anumită oră din timpul zilei poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să-și scadă nivelul zahărului din sânge. Autorii studiului sunt cercetători de la NUTRIM School of Nutrition and Translational Research in Metabolism, Centrul Medical al Universității Maastricht, Țările de Jos.

Cercetătorii spun că studiul lor indică faptul că respectarea unui protocol de alimentație restricționată în timp poate contracara efectele negative ale alimentației pe tot parcursul zilei prin limitarea duratei consumului de alimente.

Potrivit micului studiu, acest lucru ajută la restabilirea ciclului de mâncare în timpul zilei și a postului prelungit în timpul serii și nopții.

„Un regim de 10 ore în timpul zilei, timp de trei săptămâni, scade nivelul de glucoză și prelungește timpul petrecut în intervalul normal de zahăr din sânge la adulții cu diabet zaharat de tip 2, în comparație cu răspândirea aportului alimentar zilnic pe cel puțin 14 ore. Aceste date evidențiază beneficiul potențial al limitării în timp a dietei pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2”, au declarat autorii.

Studiul a implicat 14 persoane cu diabet zaharat de tip 2, cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, împărțite în două grupuri – unul limitându-și orele de mâncare, iar celălalt mănâncând timp de cel puțin 14 ore în două perioade de trei săptămâni.

Pentru aceasta, grupul care își limita mâncarea a fost instruit să își consume dieta normală într-o fereastră de 10 ore în timpul zilei și să-și completeze aportul alimentar cel târziu la ora 18:00.

Cercetătorii au descoperit că limitarea orelor de masă a dus la o scădere a nivelului de glucoză pe 24 de ore, în primul rând ca urmare a scăderii glicemiei pe timp de noapte, iar timpul mediu petrecut cu glicemia în intervalul normal a crescut la 15,1 ore, față de 12,2 ore.

Dr Lucy Chambers, șeful departamentului de comunicații de cercetare la Diabetes UK, a declarat: „Acest studiu intrigant arată că limitarea consumului normal de alimente la o fereastră de 10 ore în timpul zilei a ajutat persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să-și scadă nivelurile de zahăr din sânge pe termen scurt.

„Acest lucru se adaugă la dovezile în curs de dezvoltare conform cărora rămânerea pe perioade mai lungi fără a mânca, cunoscută sub numele de post intermitent, poate aduce beneficii unor persoane cu anumite afecțiuni metabolice”.

Este nevoie de studii clinice mai mari și pe termen mai îndelungar pentru a înțelege dacă acest stil de alimentație poate ajuta oamenii să-și gestioneze diabetul de tip 2 pe termen lung și să identifice pe cei care ar putea beneficia cel mai mult.

„Aceste dovezi sunt necesare pentru a putea face recomandări cu privire la alimentația limitată în timp, ca strategie suplimentară pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.”

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente