HomeHealthUnele forme de malnutriție din copilărie pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului...

Unele forme de malnutriție din copilărie pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului împotriva E. coli

Se estimează că 4,5 milioane de copii sub 5 ani au murit din cauza diareei în fiecare an, la mijlocul secolului al XX-lea. Astăzi, terapia de rehidratare orală salvaează vieți, însă nu previne infecția. Milioane de copii din țările cu venituri mici și medii încă suferă de diaree cronică, afecțiune care le slăbește corpul și îi fac vulnerabili la malnutriție și la încetinirea creșterii, devenind mai puțin capabili să lupte împotriva unei game de infecții.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au determinat, în studiile asupra celulelor umane, precum și asupra șoarecilor, modul în care unele tipuri de bacterii Escherichia coli (E. coli) care cauzează diaree afectează intestinele, provocând malnutriție. Totodată, au arătat că vaccinarea împotriva unei toxine produse de E. coli protejează șoarecii sugari de afecțiunile intestinale.

Descoperirile sugerează că un vaccin împotriva acestui tip de E. coli ar putea stimula eforturile globale, pentru a se asigura că toți copiii nu numai că ajung la vârsta de 5 ani, ci și se dezvoltă armonios.

“În mod ideal, am dori să avem un vaccin care să prevină diareea acută, care încă ucide jumătate de milion de copii pe an și care să protejeze și împotriva efectelor pe termen lung, cum ar fi malnutriția, care este probabil cea mai mare parte a problemei acum. Când copiii devin malnutriți, riscul lor de a muri din orice cauză crește. Organizația Mondială a Sănătății este în curs de a decide cum să acorde prioritate vaccinurilor pentru copiii din țările cu venituri mici și medii și cred că aceste date sugerează că vaccinarea copiilor împotriva diareei cu E. coli ar putea fi extrem de benefică în locurile care se luptă cu acest lucru. “, a spus James M. Fleckenstein, autor principal, profesor de medicină și de microbiologie moleculară.

Fleckenstein studiază un fel de E. coli cunoscut sub numele de E. coli enterotoxigen (sau ETEC), numită așa pentru toxinele pe care le produce și efectele sale asupra copiilor care trăiesc acolo unde bacteriile sunt răspândite.

Ca parte a celui mai recent studiu, Fleckenstein și colegul său de laborator, Sheikh, au descoperit că toxina suprimă o întreagă suită de gene legate de mucoasa intestinelor, unde nutrienții sunt absorbiți. Așa-numita margine de perie a intestinului este compusă din proiecții microscopice, asemănătoare degetelor, numite microvilozități, care sunt strâns împachetate pe suprafața intestinelor ca perii de pe o perie. Când cercetătorii au aplicat toxina pe grupuri de celule intestinale umane, marginea periei s-a dezintegrat.

În loc să fie strânși și drepți, cu mii de microvilozități per celulă, sunt scurte, dislocate și rare, ca și cum ai fi smuls majoritatea periilor. Numai asta are un impact negativ asupra capacității organismului de a absorbi nutrienții. Dar, pe deasupra, am constatat că genele legate de absorbția anumitor vitamine și minerale  – în special vitamina B1 și zinc – au fost, de asemenea, scăzute. Asta ar putea explica unele dintre deficiențele de micronutrienți pe care le vedem la copiii expuși în mod repetat la aceste bacterii.”,  au spus cercetătorii.

Copiii din țările cu venituri mici și medii au tendința s[ sufere de diaree în mod repetat, iar riscul de malnutriție crește de fiecare dată. Studiind șoarecii sugari, cercetătorii au descoperit că o singură infecție cu E. coli producătoare de toxine a fost suficientă pentru a deteriora marginea periei, în timp ce infecțiile repetate au dus la leziuni intestinale extinse și la întârziere de creștere.

Dacă toxina este problema, un răspuns imun care neutralizează toxina poate preveni efectele pe termen lung, au motivat Fleckenstein și Sheikh. Pentru a afla acest lucru, au vaccinat cu toxină mamele de șoarece care alăptează. Șoarecii sugari sunt prea tineri pentru a fi imunizați ei înșiși, dar mamele lor vaccinate produc anticorpi care trec la pui prin laptele matern. Cercetătorii au descoperit că intestinele șoarecilor sugari de la mame vaccinate păreau sănătoase, sugerând că vaccinarea poate proteja împotriva problemelor care duc la malnutriție.

Acesta este un argument pentru dezvoltarea unui vaccin pentru acest tip de E. coli. Vaccinarea combinată cu eforturile de îmbunătățire a canalizării și a accesului la apă curată ar putea proteja copiii de efectele pe termen lung și le-ar putea oferi o șansă mai bună de a avea o viață lungă și sănătoasă.”, a concluzionat Fleckenstein.

Studiul este disponibil online în Nature Communications.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente