HomeTechnology„Utah Bionic Leg” cea mai avansată proteză artificială „creată vreodată”

„Utah Bionic Leg” cea mai avansată proteză artificială „creată vreodată”

Utilizatorii pot manipula protezele dotate cu inteligenţă artificială exact așa cum ar face-o cu un membru natural.

Cercetătorii de la Universitatea din Utah au dezvoltat cele mai avansate proteze bazate pe inteligență artificială „create vreodată”, ceea ce a determinat Ottobock, cel mai mare producător de proteze din lume, să colaboreze cu ei pentru a lansa proiectul la nivel global.

„ Laboratorul nostru de inginerie bionică a dezvoltat „Utah Bionic Leg”, cel mai avansat picior bionic creat vreodată. Acum, am încheiat un parteneriat cu liderul mondial în industria de proteze, OttobockUK, pentru a-l aduce la persoanele cu amputații ale membrelor inferioare”, s-a postat de curând pe contul oficial de Twitter al universității.

„Scopul parteneriatului este de a „rafina capacitatea” prin combinarea tehnologiilor avansate precum robotica, inteligența artificială, ingineria neuronală cu producția, serviciile de sănătate și îngrijirea pacienților”, a declarat Tommaso Lenzi, profesor asociat la Departamentul de Inginerie Mecanică al Universității și Director al Laboratorului Bionic Engineering.

Vrem să ne asigurăm că tehnologiile de ultimă oră trec de la laborator la piață cât mai repede posibil. Acest parteneriat ne va permite să facem exact asta.” a adăugat el.

Piciorul bionic din Utah combină motoare, procesoare și inteligență artificială de ultimă oră, oferind persoanelor cu membre amputate puterea și mobilitatea pentru a efectua acțiuni pe care omul obișnuit le-ar putea considera de la sine înțeles.

Este o proteză de genunchi superioară, incomparabilă cu orice produs disponibil în prezent”, a declarat Hans Georg Näder, proprietar și Președinte al consiliului de administrație la Ottobock.

Persoanele cu membre amputate se bazează pe partea intactă a picioarelor lor și pe partea superioară a corpului pentru a compensa lipsa de sprijin oferită de proteza prescrisă. Cu piciorul bionic Utah, aceasta este o problemă mai mică, deoarece puterea crescută a protezei facilitează mobilitatea.

“Dacă mergi mai repede, va merge mai repede pentru tine și îți va oferi mai multă energie, se adaptează automat la înălțimea treptelor dintr-o scară, te poate ajuta să treci peste obstacole“, a spus Lenzi.

Nivelul tehnologic superior pretins distinge piciorul Utah Bionic de alte proteze recomandate.

Tehnologia care acţionează piciorul bionic „funcționează în mod fundamental ca și celulele musculare din sistemul nervos al piciorului”, a spus Lenzi.

Pentru a determina poziția piciorului în spațiu, se folosesc senzori de forță și cuplu special proiectați, precum și accelerometre și giroscoape. Potrivit universității, acești senzori sunt legați de un procesor de computer, care traduce intrările senzorilor în mișcări ale articulațiilor protetice.

„Pe baza acestor date în timp real”, piciorul furnizează energie motoarelor din articulații, permițându-le să meargă, să se ridice, să urce și să coboare scările sau să manevreze în jurul obstacolelor.

Sistemul de transmisie inteligent” al piciorului protetic conectează motoarele electrice la articulațiile robotizate. Acest sistem optimizat adaptează comportamentele articulare pentru fiecare activitate, „cum ar fi schimbarea vitezelor la o bicicletă”.

Utilizatorii pot manipula eficient proteza pentru perioade lungi de timp, exact așa cum ar face-o cu un membru intact, datorită articulațiilor robotizate ale genunchiului, gleznei și degetelor de la picioare.

Este atât de diferit. Este mult mai tehnic și vă permite să faceți mult mai mult și este nevoie de mult mai puțină energie. Acesta este un adevărat mare beneficiu pentru mine“, a spus Alec McMorris, antrenor de fotbal la o școală și o persoană cu un membru amputat care a colaborat strâns cu proiectul în ultimii cinci ani.

Colaborarea va oferi finanțare pentru un sistem de analiză a mișcării de ultimă oră, care include o scară și o bandă de alergare cu detecție a forței, camere de captare a mișcării 3D și alte instrumente pentru a evalua modul în care beneficiază utilizatorii de Utah Bionic Leg și pentru a identifica potențialele actualizări ale tehnologiei lor.

În plus, Ottobock și universitatea vor împărți proprietatea asupra oricăror invenții viitoare dezvoltate în unitate.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente