HomeHealthO cercetare recentă dezvăluie o nouă funcție a cerebelului

O cercetare recentă dezvăluie o nouă funcție a cerebelului

Corpului uman este extrem de complex, așa că nu este de mirare că încă se fac noi descoperiri despre diferitele părți din care suntem alcătuiți. Recent, oamenii de știință tocmai au făcut o nouă descoperire în ceea ce privește cerebelul.

Această regiune este cunoscută ca fiind importantă pentru controlul corect al mișcărilor noastre iar acum, ultimele descoperiri arată că are și un rol cheie atunci când vine vorba de amintirea experiențelor emoționale pozitive și negative.

Aceste tipuri de experiențe emoționale sunt foarte bine amintite de creier, întrucât ajută la supraviețuirea speciei, pentru a ne putea aminti vremurile în care am fost în pericol și momentele în care am prosperat.

Amigdala și hipocampul sunt regiunile creierului considerate a fi cele mai responsabile pentru consolidarea acestor amintiri emoționale, dar întrucât cerebelul este deja legat de condiționarea fricii, cercetătorii din spatele unui studiu recent au vrut să vadă dacă acesta are și un rol în înregistrarea amintirilor emoționale.

Scopul prezentului studiu a fost de a determina dacă cerebelul și conexiunile cerebrale sunt implicate în fenomenul memoriei episodice superioare, pentru informații vizuale sensibile emoțional ”, au scris cercetătorii în lucrarea lor publicată.

În acest sens, au fost realizate scanări ale creierului a 1.418 de indivizi, efectuate prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). În timp ce participanții vedeau imagini emoționale – unele pozitive, altele negative, iar altele neutre – echipa a reușit să stabilească că cerebelul a fost într-adevăr implicat în proces.

Participanții la studiu și-au amintit imaginile pozitive și negative mult mai bine decât cele neutre, iar această capacitate îmbunătățită de stocare a fost legată de momentele în care cerebelul era mai activ.

În plus, cercetătorii au observat și existența unui nivel mai mare de comunicare între cerebel și creier. Cerebelul (activare în roșu) se conecta la diferite zone ale creierului (activare în verde) pentru a îmbunătăți stocarea informațiilor emoționale. Astfel, cerebelul primea informații de la cortexul cingulat anterior (o zonă de bază pentru perceperea și evaluarea sentimentelor) și, de asemenea, transmitea informații către amigdală și hipocamp.

Aceste rezultate indică faptul că cerebelul este o parte integrantă a unei rețele responsabile pentru îmbunătățirea stocării informațiilor emoționale.”, a spus neurologul Dominique de Quervain, de la Universitatea Basel din Elveția.

Noile descoperiri ar putea fi utile pentru a ne arăta cum să reparăm aceste circuite atunci când ceva nu merge bine – atunci când amintirile nu sunt stocate corect sau sau dacă ele sunt probabil imprimate prea clar în mintea noastră.

Aceste descoperiri extind cunoștințele despre rolul cerebelului în procesele cognitive și emoționale complexe, și pot fi relevante pentru înțelegerea tulburărilor psihiatrice cu circuite emoționale anormale, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic sau tulburarea din spectrul autismului”, au scriu cercetătorii în cadrul studiului, publicat în PNAS.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente