HomeTechnologyVor fi posibile intervențiile chirurgicale în spațiu? Un robot chirurgical se îndreaptă...

Vor fi posibile intervențiile chirurgicale în spațiu? Un robot chirurgical se îndreaptă către Stația Spațială Internațională.

MIRA, un robot chirurgical, se îndreaptă către Stația Spațială Internațională (ISS), iar dacă va funcționa bine în timpul testării, ar putea într-o zi să salveze viețile astronauților de pe Lună sau Marte.

În viitorul apropiat, NASA și alte agenții spațiale vor trimite astronauți dincolo de Orbita Inferioară a Pământului (LEO) pentru prima dată, într-o perioadă de peste cincizeci de ani. Dar, spre deosebire de epoca Apollo, în aceste misiuni astronauții vor petrece perioade lungi pe Lună și în călătoriile către și dinspre Marte.

Ce se va întâmpla dacă un astonaut se îmbolnăvește? Călătoria de 34 de milioane de mile de la Planeta Roșie la Pământ va dura probabil aproximativ 9 luni – și asta numai dacă planetele sunt aliniate corect la momentul plecării.

În plus, există în plan, pentru viitor, comercializarea planificată a spațiului LEO și cislunar, ceea ce înseamnă că milioane de oameni ar putea trăi, într- o zi, în aceste locuri, foarte îndepărtate, dincolo de Pământ. Acest lucru prezintă multe provocări, care includ posibilitatea ca bolnavii și răniții să nu aibă medici autorizați pentru a efectua intervenții chirurgicale care le pot salva viața.

În acest sens, profesorul Shane Farritor și colegii săi de la Universitatea din Nebraska-Lincoln  au dezvoltat Asistentul Robotic Miniaturizat In Vivo (MIRA).

În 2024, această platformă portabilă miniaturizată de chirurgie asistată de robot (RAS) va fi transportată la Stația Spațială Internațională (ISS) pentru o misiune de testare pentru a evalua capacitatea sa de a efectua proceduri medicale în spațiu.

În 2006, Shane Farritor, colegii lui și Dmitry Oleynikov (un fost profesor de chirurgie la Universitatea din Nebraska Medical Center) – au fondat un start-up, Virtual Incision și au dezvoltat asistentul robotic MIRA, care a atras capital de risc de peste 100 de milioane de dolari.

Cum funcționează?

Micul robot, care cântărește mai puțin de un kilogram, arată, în esență, ca un cilindru cu două vârfuri mobile în partea inferioară, capabile să taie țesutul uman și să țină obiecte (și părți ale corpului).

În comparație cu cabinetele chirurgicale robotizate convenționale, MIRA oferă două avantaje. În primul rând, poate fi introdus prin mici incizii, permițând medicilor să efectueze operații minim-invazive (cum ar fi operații abdominale și rezecții de colon).

În al doilea rând, tehnologia ar putea permite telemedicina, în care chirurgii pot efectua operații de la distanță și pot oferi servicii în locații îndepărtate de o unitate medicală. Pe Pământ, această tehnologie permite deja medicilor să asiste oameni în operații din locații îndepărtate, unde serviciile nu sunt ușor disponibile.

Cu toate acestea, tehnologia MIRA are avantajul suplimentar de a efectua operațiuni în mod autonom, ceea ce înseamnă că astronauții aflați pe Lună și Marte ar putea primi îngrijiri medicale fără a fi nevoie de un chirurg uman.

Platforma Virtual Incision MIRA a fost concepută pentru a oferi putere unui dispozitiv de chirurgie asistat de un robot miniatural, cu un sistem central, cu scopul de a face RAS accesibil în orice sală de operație de pe planetă. Colaborarea cu NASA la bordul stației spațiale va testa modul în care MIRA poate face operația accesibilă chiar și în cele mai îndepărtate locuri.”, a spus John Murphy, CEO al Virtual Incision, într-un comunicat de presă recent al companiei.

În august 2021, MIRA a efectuat cu succes prima intervenție chirurgicală la distanță ca parte a unui studiu clinic.

Platforma MIRA este o adevărată platformă inovatoare pentru chirurgia generală și este extrem de îmbucurător să fiu primul chirurg din lume care folosește sistemul. Procedura a decurs fără probleme, iar pacientul se recuperează bine. Sunt încântat să joc un rol în a face primii pași spre creșterea accesului la chirurgia asistată robotic, care are beneficii clare pentru pacienți.”, a spus dr. Jobst.

Într-un alt experiment, fostul astronaut Clayton Anderson a operat MIRA de la Centrul Spațial Johnson, direcționându-l să efectueze sarcini similare unei intervenții chirurgicale într-o sală de operație a Centrului Medical al Universității din Nebraska – situat la 1450 km distanță.

În timpul următorului său test la bordul ISS, MIRA va funcționa autonom, fără ajutorul unui controler. În cadrul acestui test, robotul va tăia benzi elastice întinse (simulând pielea) și împinge inele metalice de-a lungul unui fir (simulând operații delicate).

NASA are planuri ambițioase pentru călătoriile spațiale de lungă durată și este important să testăm capacitățile tehnologiei care pot fi benefice în timpul misiunilor care vor dura luni și ani întregi. MIRA continuă să depășească limitele a ceea ce este posibil  și suntem mulțumiți de performanța sa de până acum, din timpul studiilor clinice. Suntem încântați să facem un pas mai departe și să ajutăm la identificarea a ceea ce ar putea fi posibil în viitor, deoarece călătoriile în spațiu devin din ce în ce mai mult o realitate pentru omenire.”, a spus Farritor.

Pe măsură ce oamenii o să călătorească din ce în ce mai departe de Pământ, ei vor trebui să fie cât mai autosuficienți posibil – să-și cultive propria hrană, să utilizeze resursele locale pentru a-și satisface nevoile, să se bazeze pe sisteme de susținere a vieții bioregenerative, să genereze electricitate la nivel local și să găsească metode prin care să-și ofere servicii esențiale, cum ar fi îngrijirea medicală și intervenția chirurgicală.

Sura foto: MIRA

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente