HomeHealthDe ce e bine pentru sănătate să bei apă fierbinte?

De ce e bine pentru sănătate să bei apă fierbinte?

În China, locuitorii au o preferință pentru a consuma apă fierbinte, iar acest lucru se întâmplă datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate.

Apa fierbinte este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că extinde vasele de sânge, îmbunătățind astfel circulația sângelui în organism. O mai bună circulație a sângelui ajută, la rândul său, mușchii să se relaxeze și să reducă durerea. În plus, o creștere a circulației sângelui poate ajuta la întinerirea celulelor pielii, menținându-le în același timp foarte hidratate.

Beneficiile consumului de apă  fierbinte (sau caldă)

  1. Favorizează o digestie sănătoasă.

Când nu bei suficientă apă, intestinul subțire absoarbe cea mai mare parte a apei provenită din alimentele și băuturile consumate pe parcursul zilei. Acest lucru provoacă deshidratare și poate conduce la o constipație severă. Această constipație, la rândul său, produce un disconfort intestinal care poate cauza și alte probleme, cum ar fi hemoroizii și balonarea.

Spre deosebire de apa rece, care obligă organismul să muncească mai mult pentru a digera alimentele (lichidele reci solidifică grăsimile din sânge), apa fierbinte ajută la menținerea unei temperaturi suficient de ridicate pentru ca procesul digestiv să se desfășoare fără probleme. Iar atunci când este consumată la sfârșitul unei mese, apa fierbinte accelerează procesul de digestie al alimentelor.

  1. Ajută la scăderea în greutate.

Cercetările efectuate de-a lungul anilor susțin ideea că a bea mai multă apă te ajută să slăbești. Acest lucru se poate datora, parțial, faptului că un consum de apă crește senzația de sațietate. Apa ajută, de asemenea, organismul să absoarbă nutrienții, eliminând astfel toxinele și deșeurile.

Iar potrivit unui studiu publicat în 2003, să consumi 500 ml de apă fierbinte înainte de masă îți poate crește metabolismul cu 30%.

  1. Contribuie la detoxifierea corpului.

Apa fierbinte ajută organismul să se detoxifice. Când apa este suficient de fierbinte, crește temperatura corpului, ceea ce duce la transpirație. Transpirația, la rândul său, ajută la eliminarea toxinelor și la curățarea porilor pielii și ai corpului.

Să bei apă fierbinte dimineața, pe stomacul gol, accelerează metabolismul și permite organismului tău să ardă mai multe calorii. Acest ritual de dimineață îți va permite să elimini toxine care provoacă, printre altele, îmbătrânirea prematură a celulelor.

  1. Reduce stresul.

O ceașcă cu apă fierbinte te poate ajuta să-ți gestionezi mai bine stresul și anxietatea. Un studiu a constatat, că a consuma lichide fierbinți, cum ar fi ceaiul și cafeaua, ar putea reduce stresul și starea de anxietate, prevenind astfel afecțiunile cronice precum depresia. Studiul susține că unele dintre efecte se datorează cofeinei, însă și apa fierbinte folosită la prepararea lor a jucat un rol în îmbunătățirea stării de spirit a participanților.

Ținând cont de toate acestea, nu rata beneficiile apei fierbinți și bucură-te de un pahar cu apă caldă dimineața și de ceaiuri și infuzii pe timpul zilei. Ai grijă să nu îți fierbi apa, pentru a evita arderea esofagului; temperatura ideală este de 60°C. Încălzește-ți apa și așteaptă puțin să se răcească, înainte de a o consuma și de a te bucura de efectele ei. Iar pentru un plus de sănătate și un pic de vitamina C, adaugă o linguriță de lămâie stoarsă în apa fierbinte.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente