Au captat imaginația copiilor, a scriitorilor și chiar a geniului renascentist Leonardo da Vinci, care a creat Marele Zmeu. Dar dincolo de distracția pe care o aduc, ce scop practic ar putea avea un zmeu în zilele noastre? Cum ar fi dacă ar putea atrage, de exemplu, energie din cer?
În momentul de față, mai multe companii de energie încearcă să facă exact asta și reușesc să genereze electricitate cu ajutorul zmeielor. Noua tehnologie este mai puțin costisitoare și ocupă mai puțin spațiu decât o turbină eoliană și vine cu o serie de avantaje.
„Este mai ieftin de fabricat, de transportat și are, de asemenea, o eficiență mai mare. Amprenta de carbon este, totodată, mult mai mică. Dacă există toate aceste avantaje, de ce ar construi cineva o turbină eoliană convențională?”, a declarat Florian Bauer, co-CEO și director de tehnologie al Kitekraft, o companie din Munchen care dezvoltă această tehnologie.
Cum funcționează tehnologia?
KiteMill, una dintre companiile care se ocupă de crearea unor astfel de zmeie, explică procesul ca o abordare în trei pași:
- Zmeul
Are forma unui planor, iar 4 elice sunt necesare pentru decolare și aterizare. Este compus din materiale compozite, are o structură rigidă și este proiectat pentru durabilitate în cazul vânturilor puternice. Odată ajuns în aer, zmeul rămâne în sus, zburând fără probleme pe curenții de aer. Zmeul este proiectat să se miște rapid și fără efort, în timp ce adaugă o forță mare de tracțiune pe sistemul de prindere, care face legătura cu stația de la sol.
- Sistemul de prindere
Zmeul este conectat la sol printr-o legătură, un sistem de prindere, realizat din fibre de polietilenă împletite, alese pentru capacitățile lor unice de rezistență. Materialul este durabil și poate fi expus la diferite condiții de mediu, cum ar fi umiditatea și lumina UV. Această legătură transferă forța de tracțiune de la zmeu la generatorul stației de la sol.
- Stația de la sol
Stația de la sol transformă forța de tracțiune din legătură în electricitate. Această energie electrică este, la rândul său, introdusă în rețeaua electrică. Sistemul de control se găsește tot în stația de la sol și se asigură că toate zborurile sunt efectuate în siguranță, că sunt eficiente și că asigură o producție optimă de energie. Senzorii montați pe aparat oferă date pentru sistemul de control, pentru a conduce și echilibra zmeul. Iar sistemul de control permite funcționarea autonomă a întregii soluții și producerea ulterioară de energie.
Această tehnologie se află încă în stadiul incipient. Pentru o dezvoltare ulterioară, trebuie să demonstreze că este sigură și fiabilă și că nu provoacă nicio poluare fonică.
În prezent, niciuna dintre companiile care au dezvoltat acest tip de zmeie nu a produs energie la scara de megawați necesară pentru a concura cu alte surse de energie regenerabilă. Asta nu înseamnă că nu o vor face, pentru că această tehnologie se bazează pe principii științifice solide și este foarte promițătoare pentru viitor.
Ne-am putea alimenta cu toții în curând viața cu energie electrică provenită de la zmeie ? este o întrebare la care vom găsi răspunsul în anii următori.
Articol de Cristina Zarioiu
Sura foto: Kitecraft