HomeLifestyleUn pui de urs s-a drogat cu „miere nebună” halucinogenă

Un pui de urs s-a drogat cu „miere nebună” halucinogenă

Ca un Winnie the Pooh din viața reală, un pui de urs brun din Turcia a înghițit miere. Dar, spre deosebire de îndrăgitul personaj al cărții pentru copii, ursul a fost cuprins de o stare completă de euforie și de halucinații.

Motivul? „Mierea nebună” halucinogenă pe care a consumat-o, cunoscută în Turcia drept „deli bal”.

Ursul și-a pus labele pe o cantitate excesivă de deli bal, cultivată de apicultorii din regiunea Mării Negre și Himalaya de secole. Substanța – cunoscută și sub numele de miere amară pentru gustul său înțepător – este rezultatul hrănirii albinelor cu polenul florilor de rododendron. Plantele viu colorate poartă o neurotoxină naturală numită grayanotoxină care, atunci când este consumată, poate induce euforie, halucinații și intoxicație.

Care sunt efectele consumului de “miere nebună”?

Deși este adesea prezentat ca un remediu natural pentru diferite afecțiuni (inclusiv diabet, hipertensiune arterială, tulburări gastro-intestinale, artrită și dureri de gât), prea multă miere poate duce oamenii – și urșii – în spital. Substanța grayanotoxină din mierea amară poate provoacă otrăvire iar simptomele includ tulburări de ritm cardiac, arsuri în gât, înroșirea pielii și a ochilor, greață, vărsături, mâncărime în gură și nas, creșterea salivației, vedere încețoșată sau orbire temporară, dureri de cap și amețeli, diaree, tensiune arterială scăzută, pierderea cunoștinței. Zeci de oameni sunt internați anual la spitalul din Turcia în urma otrăvirii cu acest tip de miere. Efectele ușoare se rezolvă spontan, în 24 de ore, fără a fi nevoie de intervenție medicală. Doar albinele care produc această miere sunt imune.

Un videoclip împărtășit de Ministerul Agriculturii și Pădurilor a arătat ursul în stare completă de ebrietate. În spatele unei camionete, puiul de urs  stătea cu burta în sus, cu membrele întinse, cu gura ușor deschisă și ochii mari. Timp de câteva secunde, s-a clătinat uluit și confuz. Clipul a transformat rapid puiul într-o celebritate locală.

Sursa video:YouTube, Global News

Ursul afectat a fost dus la un veterinar, unde a fost tratat. Oficialii au spus că animalul este în stare bună și că probabil va fi eliberat în sălbăticie în zilele următoare. Oficialii turci au făcut, de asemenea, un apel deschis cetățenilor pentru a găsi numele puiului de urs, care s-a dovedit a fi o femelă. Numele ales a fost  Balkiz – care înseamnă  în turcă “fiica mierii”.

Originea „mierii nebune”

Conform cercetărilor făcute de profesorul de antropologie Vaughn Bryant de la Universitatea Texas A&M, una dintre cele mai vechi înregistrări despre „mierea nebună” a venit de la Xenofonte din Atena, elev al filozofului Socrate. Istoricul grec a scris că o armată greacă a dat peste substanță în 401 î.Hr. pe măsură ce trupele s-au întors din Marea Neagră, după o victorie asupra perșilor. După ce au consumat această miere trupele, au început să verse, au avut diaree și s-au simțit amețite și dezorientate.

Secole mai târziu, trupele Uniunii au întâlnit mierea halucinogenă în apropierea Munților Apalachi în timpul Războiului Civil. Precum grecii și romanii înaintea lor, americanii s-au amețit și s-au îmbolnăvit.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente