În fiecare an, pe data de 12 mai, sărbătorim Ziua Internațională a Asistentului Medical. Această zi este dedicată comunității de asistență medicală, pentru a sărbători victoriile din acest domeniu și de a mulțumi celor care ne-au sprijinit în cele mai dificile momente.
Istoria asistenței medicale a început cu Florence Nightingale, care s-a născut pe 12 mai 1820 într-o familie aristocrată, bogată, din Italia, urmând să crească în Anglia. În adolescență, aceasta a crezut că a auzit o chemare de la Dumnezeu care o încuraja să-i ajute pe cei bolnavi și săraci și a simțit o dorință puternică de a deveni asistentă, deși profesia nu era văzută ca o slujbă respectabilă la acea vreme.
Convențiile sociale victoriane însemnau, de asemenea, că de la femei era în general așteptat să rămână acasă și să conducă treburile casnice, nu să urmeze cariere. Nightingale a refuzat mai multe cereri în căsătorie pentru că a simțit că ar interfera cu datoria ei de a avea grijă de ceilalți. Ambițiile ei au fost deosebit de controversate, având în vedere faptul că provenea dintr-o familie de clasă superioară. Dar, în ciuda dezaprobării familiei ei, aceasta a obținut educație în domeniul artelor și al științei și, în cele din urmă, a câștigat experiență de asistență medicală la o instituție pentru săraci condusă de luterani din Germania.
În martie 1854, când Marea Britanie a intrat în războiul Crimeei, luptând într-o alianță împotriva Rusiei, ministrul de război Sidney Herbert a numit-o pe Florence Nightingale să conducă un contingent de 38 de asistente voluntare la un spital militar.
În prezent însă, lucrurile stau diferit, deoarece asistentele și moașele reprezintă mai mult de jumătate din forța de muncă din domeniul sănătății. Pandemia de COVID-19 a demonstrat importanța asigurării unui număr suficient de oameni în acest domeniu, pentru a construi și menține un sistem de sănătate rezistent. Trebuie să abordăm deficitul de forță de muncă din domeniul sănătății, în special al asistenților medicali, pentru a face față provocărilor vremurilor.
În 2021, OMS a adoptat documentul „Direcții strategice globale pentru asistența medicală 2021–2025”, care acoperă patru domenii de politică cheie: educație, locuri de muncă, conducere și furnizare de servicii. Recomandările acestuia includ:
- să educe un număr suficient de moașe și asistente cu competențe pentru a satisface nevoile de sănătate ale populației;
- să creeze locuri de muncă, să gestioneze migrația și să recruteze și să rețină moașe și asistente acolo unde este cea mai mare nevoie de ele;
- să consolideze conducerea asistentei medicale și a moașelor în sistemele de sănătate și academice și să se asigure că acest personal este susținut, respectat, protejat, motivat și echipat pentru a contribui în condiții de siguranță și în mod optim la setările lor de furnizare a serviciilor.
OMS a estimat că sunt necesare încă 9 milioane de asistente și moașe pentru ca lumea să atingă acoperirea universală de sănătate (UHC) până în anul 2030.
Țările trebuie să acorde prioritate investițiilor în asistenți medicali pe baza unor acțiuni măsurabile, transparente și realiste pentru a construi o forță de muncă de asistență medicală înalt calificată și rezistentă, care să poată răspunde contextelor și nevoilor în schimbare ale populației și să asigure sănătatea tuturor.
Suntem cu toții recunoscători astăzi, 12 mai și în fiecare zi pentru eforturile depuse de persoanele care activează în domeniul medical, fără de care omenirea ar fi avut cumplit de suferit.
Articol de Izabela Constantin