HomeEditorialUn nou studiu a descoperit un al șaselea gust detectat de limbă

Un nou studiu a descoperit un al șaselea gust detectat de limbă

Oamenii de știință au descoperit un al șaselea gust detectat de limbă: clorura de amoniu, o sare folosită în unele bomboane.

Poate că ați auzit de cele cinci gusturi de bază: dulce, acru, sărat, amar și umami. Dar știai că există al șaselea? Oamenii de știință au descoperit că clorura de amoniu, o sare folosită în unele bomboane scandinave, poate stimula același receptor care detectează acreala pe limbă.

Studiul, publicat în Nature Communications, dezvăluie modul în care clorura de amoniu interacționează cu o proteină numită OTOP1, care este responsabilă pentru detectarea alimentelor acide precum limonada și oțetul. Cercetătorii au descoperit că clorura de amoniu nu numai că activează OTOP1 ci și modifică pH-ul din interiorul celulelor gustative, determinând să curgă mai mulți ioni de hidrogen prin receptor.

Autorul principal al studiului, dr. Emily Liman de la Universitatea din California de Sud, a spus că clorura de amoniu este un stimulator foarte puternic al OTOP1.

Se activează la fel de bine sau mai bine decât acizii”, a spus ea.

Dacă locuiești într-o țară scandinavă, vei fi familiarizat și s-ar putea să-ți placă acest gust.” a adăugat ea.

Clorura de amoniu este ingredientul principal al lemnului dulce, o bomboană populară în unele țări din nordul Europei. Sarea are o aromă distinctă pe care unii o găsesc plăcută, iar alții o consideră respingătoare. Dr. Liman a spus că nu i-a plăcut, dar a fost curioasă cum afectează papilele gustative.

Pentru a investiga acest lucru, cercetătorii au folosit celule umane cultivate în laborator care exprimau OTOP1 și le-au expus la acid sau clorură de amoniu. Ei au măsurat răspunsurile electrice ale celulelor și au descoperit că ambii stimuli au activat OTOP1. Ei au folosit, de asemenea, celule gustative de șoarece care aveau sau nu OTOP1 și au măsurat reacțiile la clorură de amoniu.

Ei au descoperit că numai celulele cu OTOP1 au răspuns la sare, confirmând că aceasta este receptorul critic pentru acest gust.

Cercetătorii au testat, de asemenea, modul în care s-au comportat șoarecii când au primit apă cu sau fără clorură de amoniu. Ei au descoperit că șoarecii cu OTOP1 au evitat să bea apa cu sare, în timp ce șoarecii fără OTOP1 nu au arătat nicio preferință. Acest lucru sugerează că OTOP1 este esențial pentru răspunsul aversiv la clorură de amoniu.

Dr. Liman a spus că această descoperire a fost surprinzătoare, deoarece arată că OTOP1 nu este implicat doar în detectarea acreala , ci și în modularea comportamentului animalelor. Ea a spus că aceasta ar fi putut fi o adaptare evolutivă pentru a ajuta animalele să evite consumul de substanțe nocive care conțin niveluri ridicate de amoniu.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că diferite specii au sensibilități diferite la clorura de amoniu. Ei au comparat răspunsurile celulelor umane, de șoarece și de broaște și au descoperit că celulele de broaște au fost mai sensibile decât celulele umane și de șoarece.

Dr. Liman a spus că acest lucru poate reflecta diferitele obiceiuri alimentare ale acestor animale și nișe ecologice.

Studiul aruncă o lumină nouă asupra modului în care funcționează gustul și influențează alegerile noastre alimentare. De asemenea, deschide noi posibilități pentru a explora alte gusturi dincolo de cele șase de bază.

 

Studiul a fost publicat în Nature Communications

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente