HomeGourmetAcelași buget, mai puține cumpărături de la an la an

Același buget, mai puține cumpărături de la an la an

Creșterea prețurilor produselor alimentare nu se va opri curând având în vedere multitudinea de factori interdependenți care au dus la inflație.

Astfel, prețurile alimentelor au atins cel mai ridicat nivel de peste un deceniu, pe plan mondial, după ce au crescut cu aproximativ 30% în ultimul an, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor alimentelor este o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare și este alcătuit din media a cinci indici de prețuri: carne, lactate, cereale, uleiuri și zahăr.

În ultimul an, prețul grâului a înregistrat o creștere de aproape 40%, după ce marii exportatori – precum Canada, Rusia și SUA – au avut recolte slabe. „În cazul cerealelor, ne confruntăm cu o situație în care s-ar putea spune că schimbările climatice cauzează în cele din urmă scăderea producției”, a declarat Peter Batt, expert în agrobusiness la Curtin Business School, pentru BBC.

Prin urmare, supermarketurile din unele țări s-au luptat să-și mențină rafturile complet aprovizionate în anumite momente din timpul pandemiei. În Regatul Unit, unde deficitul de muncitori a fost exacerbat de Brexit, lanțurile de fast-food au fost forțate să elimine articolele populare din meniuri din aceste lipsuri.

Întreruperea lanțului de aprovizionare a dus la o inflație vertiginoasă a costurilor de transport (cu 300% de la un an la altul), precum și la creșteri de două cifre ale prețurilor mărfurilor (cu 33%) și ale costurilor energiei (cu 20%), potrivit unui raport de la sfârșitul lunii octombrie, generat de NielsenIQ.

Se poate spune astfel că toate creșterile din industrie determină creșteri conexe. Spre exemplu, seceta de anul trecut, a condus la creșterea prețurilor la cereale, furaje și nutrețuri, rezultând practic în creșterea prețurilor tuturor produselor de panificație.

În toate domeniile care implică energia electrică, gazele și combustibilul vor apărea modificări semnificative ale prețurilor din cauza costurilor crescute de producție, transport și intrare pe piață. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă Germania, care confruntându-se cu pesta porcină în propria țară, a exportat carne de porc în România la un preț sub prețul cărnii de porc al fermelor locale, acest lucru ducând încet dar sigur către colapsul fermelor românești.

Prezent și viitor pentru majorarea prețurilor

În Romania, o analiză realizată de Reuters punctează faptul că inflația se află la la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, la fel ca pentru Cehia, iar în Polonia a atins pragul maxim din ultimele două decenii. Prin urmare, acest lucru se reflectă în faptul că produse de bază ajung să aibă cele mai mari prețuri din ultimul deceniu, creșteri de până la 7% fiind înregistrate. Analistul Capital Economics James Reilly prezice că ascensiunea prețurilor va menține cifrele est-europene ridicate până în 2023, alimentele crescând cu un punct procentual și în 2022.

Situația pandemică prin care încă trecem amplifică toate aspectele menționate anterior determinând motive de îngrijorare cu privire nu doar la bugetul alocat cadourilor din perioada imediat următoare, ci și la un coș de cumpărături semnificativ mai gol decât în anii precedenți. Acest semnal de alarmă poate fi bineînțeles trecut cu vederea sau poate dicta obiceiuri și deprinderi aprofundate cu privire la management bugetar și educație financiară, noțiuni pe care fiecare dintre noi ar trebui să le stăpânească într-o economie instabilă, scăldată în schimbări și incertitudini.

Bibliografie:

  • https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/
  • https://www.bbc.com/news/business-59172665
  • https://edition.cnn.com/2021/11/05/business/world-food-prices-inflation/index.html
  • https://www.reuters.com/markets/europe/hold-weds-east-europeans-tighten-belts-christmas-inflation-bites-2021-12-08/

Articol de Larisa Ivan

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente