HomeGourmetHameiul ar putea ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer

Hameiul ar putea ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer

Potrivit unor noi cercetări, compușii extrași din florile de hamei pot să inhibe aglomerarea proteinelor beta amiloide, care este asociată cu boala Alzheimer.

Berea este una dintre cele mai vechi și mai populare băuturi din lume. Hameiul, florile sau conurile de semințe ale plantei de hamei Humulus lupulus, fac berea amară și sunt o componentă cheie a aromei berii. Gustul distinct și amar al hameiului folosit pentru a aroma numeroasele sale varietăți de bere este ceva ce unii iubesc, iar alții îl urăsc.

Acum, oamenii de știință au descoperit că o băutură deosebit de populară ar putea avea beneficii unice pentru sănătate. Potrivit cercetărilor recente, substanțele chimice extrase din florile de hamei pot, în vasele de laborator, pot să inhibe adunarea proteinelor beta amiloide, care este asociată cu boala Alzheimer (AD). Aceste descoperiri au fost publicate recent în ACS Chemical Neuroscience, un jurnal științific al Societății Americane de Chimie.

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă debilitantă, adesea marcată de pierderi de memorie și modificări de personalitate la adulții în vârstă. Una dintre dificultăţile în tratarea bolii este decalajul de timp de câțiva ani dintre începutul proceselor biochimice subiacente și apariția simptomelor. Aceasta înseamnă că leziunile ireversibile ale sistemului nervos apar înainte ca cineva să-și dea seama că ar putea avea boala. În consecință, strategiile preventive și terapiile care pot interveni înainte de apariția simptomelor prezintă un interes din ce în ce mai mare.

Deși consumul de bere ar putea să nu aducă beneficii pentru boala Alzheimer, faptul că compușii din hamei ar putea servi drept bază pentru nutraceuticele care combate dezvoltarea AD este un motiv de sărbătoare.

Una dintre aceste strategii implică „nutraceutice” sau alimente care au un anumit tip de funcție medicinală sau nutrițională. Florile de hamei folosite pentru a aroma berile au fost explorate ca unul dintre aceste potențiale nutraceutice, studiile anterioare sugerând că planta ar putea interfera cu acumularea de proteine ​​beta amiloide asociate cu AD. Așadar, Cristina Airoldi, Alessandro Palmioli și colegii săi au vrut să investigheze ce compuși chimici din hamei au avut acest efect.

Pentru a identifica acești compuși, echipa de oameni de știință a creat extracte din patru soiuri comune de hamei folosind o metodă similară cu cea utilizată în procesul de fabricare a berii. În teste, ei au descoperit că extractele aveau proprietăți antioxidante și ar putea preveni aglomerarea proteinelor beta amiloide în celulele nervoase umane. Cel mai de succes extract a fost din hameiul Tettnang, care se găsește în multe tipuri de „lager” și „ale” mai ușoare.

Când acel extract a fost separat în fracții, cel care conținea un nivel ridicat de polifenoli a arătat cea mai puternică activitate antibiotică și de inhibare a agregării. De asemenea, a provocat procese care permit organismului să elimine proteinele neurotoxice, pliate greșit.

Cercetătorii spun că, deși acest lucru ar putea să nu justifice consumul de băuturi mai amare, arată că compușii de hamei ar putea servi drept bază pentru nutraceuticele care combat dezvoltarea AD.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente