HomeGourmetMetale prețioase în gastronomie

Metale prețioase în gastronomie

Aurul și argintul pot fi consumate ca aditivi alimentari sau decorațiuni, cu condiția să fie forme neionice care să nu fie absorbite de organism și să aibă o calitate suficient de înaltă, pentru a preveni includerea impurităților.

Dacă ați încercat vreodată caviar beluga autentic, ați înmuiat căpșuni într-o fântână de ciocolată belgiană sau ați gustat un scotch mai vechi decât anii pe care îi aveți dumneavoastră., atunci înțelegeți deja ceva despre decadență. Cu toate acestea, există un deliciu culinar care depășește aceste delicatese. În timp ce majoritatea oamenilor își păstrează aurul în seif, sunt prezenți printre noi și acei aventurieri gastronomici, care preferă să-și mănânce metalele prețioase.

Ca în orice domeniu, acolo unde există o cerere, va apărea ulterior o ofertă și se regăsesc nenumărate moduri diferite de a include aur de 24 de karate în meniu. Întrebarea este cum devin comestibile aurul și argintul? Și, mai important, este sigur să mănânci așa ceva?

Deși lumea noastră modernă, capitalistă până la nebunie, poate părea intrinsec legată de comportamentul decadent, tradiția de a consuma aur ca semn de putere și bogăție înregistrează o prezență îndelungată, datând de mii de ani din tradițiile antice chineze, japoneze și egiptene. Aurul a fost manipulat și consumat în Roma antică, iar apoi și-a găsit din nou o poziție favorabilă în palatele notoriu de fastuoase ale Renașterii. În ciuda faptului că nu are niciun gust, foita de aur adaugă o strălucire de neratat unui fel de mâncare, atunci când doriți să vă impresionați oaspeții!

Un astfel de consum extravagant s-a schimbat de-a lungul timpului, dar nu a dispărut niciodată, iar utilizarea aurului și argintului în aplicații comestibile continuă până în zilele noastre. Veți găsi în mod obișnuit foițe de aur care împodobesc exteriorul torturilor de nuntă, apar presărate pe deserturi artizanale la restaurantele cu stea Michelin sau ca un plus de lux la un aperitiv sau un cocktail de ultimă generație. Acest material poate fi folosit și ca decor pe farfurii și mâncăruri, precum și pentru ornarea meselor sau pe post de cadouri de luat acasă, trufe și bomboane.

Metalul prețios comestibil are mai multe forme, inclusiv fulgi de aur, firimituri, pulbere și foiță de aur. Tăierea aurului în foi subțiri care pot fi tăiate și pliate cu ușurință reprezintă o practică foarte veche și delicată. Cu tehnologia modernă, frunza de aur este acum suficient de ușoară pentru a fi suflată într-o rafală blândă. Utilizarea pensulelor, pensetelor și lamelor de ras se folosește frecvent pentru a manipula acest material în moduri complicate, fără a se lipi de degete! În funcție de modul în care va fi folosit, aurul poate fi achiziționat cu ușurință în diferitele sale forme, explicate mai sus

Datorită accesibilității foii de aur autentice, utilizarea acestui metal prețios nu mai este rezervată super-elitei. Cu condiția să vă descurcați cu prețul care încă este considerabil, puteți descoperi multe restaurante și baruri de specialitate care prezintă aur sau argint în ofertele lor delicioase. În ultimii ani, au apărut zeci de feluri de mâncare, create de designeri, cu accente aurii de înaltă calitate, inclusiv sushi auriu, burritos aurii, aripioare de pui aurii, chifle de hamburger aurii, topping auriu de pizza și gogoși glazurate cu aur, precum și feluri de mâncare cu paste stropite cu aur. Prețul pentru multe dintre aceste feluri de mâncare poate ajunge la sute (sau mii!) de euro, dar experiența nu este una pe care ai putea să o uiți.

Este sigur să mănânci aur și argint?

Evident, multe dintre mineralele esențiale de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa pot fi găsite și în tabelul periodic al elementelor, dar nu vei auzi niciodată despre oameni care iau „suplimente de aur”. Ei bine, dacă vă gândiți să vă scufundați în lumea bucătăriei aurii, puteți fi siguri că aurul este în general sigur de consumat.

Pentru început, aurul este inert din punct de vedere chimic, ceea ce înseamnă că nu va fi digerat de organism și nu va interacționa într-un mod periculos cu alte substanțe chimice și compuși. În esență, vei consuma acea cantitate mică de aur, metalul va trece prin tractul tău digestiv și va fi eliminat de organism în aceeași formă în care a intrat.

Acum, când vorbim despre aurul comestibil, acesta trebuie să respecte un standard foarte înalt de calitate pentru a putea fi consumat. Spre deosebire de bijuteriile din aur, care pot fi amestecate cu o serie de alte metale și pot conține toxine sau impurități periculoase, aurul comestibil trebuie să aibă între 22 și 24 de karate. Acest lucru înseamnă de obicei că aurul este cel puțin 90% aur pur, împreună cu 10% dintr-un alt metal pur, de exemplu argintul.

Argintul nu este la fel cu aurul, deoarece există atât versiuni ionice, cât și neionice ale acestui element. Versiunea neionică este inactivă și nu poate fi absorbită de organism, ceea ce o face sigură. Cu toate acestea, versiunea ionică a argintului poate fi digerată de organism și poate provoca reacții toxice. Prin urmare, este esențial să cunoașteți sursa oricărei foi de argint și să vă asigurați că este de cea mai înaltă calitate posibilă.

Importanța purității pentru metalele prețioase comestibile nu este nicidecum exagerată. Dacă aveți prea multe impurități din alte metale, cum ar fi aluminiul, se poate produce o acumulare periculoasă în organism, ceea ce poate face mai dificilă absorbția altor minerale esențiale absolut necesare pentru organism, precum calciul și zincul. Cu alte cuvinte, ar trebui să cheltuiți bani în plus și să vă asigurați că obțineți aur sau argint pur înainte de a începe să-l adăugați în gastronomia de top.

Atât timp cât consumați cu moderație doar metale prețioase de înaltă puritate, nu ar trebui să întâmpinați niciun efect secundar negativ de la un astfel de tratament somptuos.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente