HomeGourmetAi mânca legume crescute din păr? Oamenii de știință descoperă o nouă...

Ai mânca legume crescute din păr? Oamenii de știință descoperă o nouă modalitate de a crește verdeața din părul aruncat

Substraturile pe bază de keratină sunt folosite pentru a ajuta plantele să crească. Un gram de păr uman poate produce trei bucăţi de aproximativ 1,5 X1,5 X 3 cm de substrat, dimensiunea unui mic cub de gheață.

Ideea de a mânca legume care răsar din părul nedorit poate să-ţi ridice părul pe cap, dar cercetătorii au găsit o nouă modalitate de a folosi astfel de deșeuri biologice ca înlocuitor de sol.

Echipa de cercetare de la Universitatea Tehnologică Nanyang, formată din profesorul Ng Kee Woei și profesorul Hu Xiao, precum și alți șapte cercetători de la NTU și Universitatea Harvard, a folosit keratina extrasă din păr pentru a crea un substitut durabil pentru mediile de creștere utilizate în agricultura urbană.

Keratina este un tip de proteină care se găsește în păr, piele și unghii, precum și în lâna animală și pene de pasăre.

Profesorul Ng, directorul asociat la Școala de Știința și Ingineria Materialelor din NTU, a subliniat că creșterea animalelor produce, de asemenea, cantități mari de keratină ca deșeuri biologice, deoarece se găsește din abundență în lână, coarne, copite și pene.

Deoarece keratina poate fi extrasă din multe tipuri de deșeuri agricole, dezvoltarea de substraturi hidroponice pe bază de keratină ar putea fi o strategie importantă pentru reciclarea deșeurilor agricole ca parte a agriculturii durabile”, a spus el.

În hidroponie, culturile sunt cultivate fără sol. În schimb, un substrat este folosit pentru a acționa ca structură de susținere și rezervor pentru apă și nutrienți.

Substraturile hidroponice, folosite în agricultura urbană, servesc doar la menținerea plantei înrădăcinate în loc și la absorbția apei, furnizând plantelor nutrienți care curg pe sub substrat.

Aceste medii de creștere, de obicei realizate din materiale nesustenabile și nebiodegradabile, cum ar fi vata de stâncă, poliuretanul și spuma fenolică, creează mai multe deșeuri atunci când fermierii le aruncă după utilizare.

În schimb, substratul de keratină-celuloză creat de cercetătorii NTU conține propria sa sursă de nutrienți pentru creșterea plantelor și este capabil să le elibereze în condiții controlate.

Substratul este, de asemenea, realizat din fibre de celuloză extrase din pulpă de lemn de esență moale, făcându-l durabil, fără a lăsa deșeuri în urmă după utilizare.

Substratul de keratină-celuloză ar putea fi, de asemenea, adaptat nevoilor nutriționale specifice ale fiecărei plante pentru a ajuta la îmbunătățirea germinării, a randamentului culturilor și a sănătății generale a plantelor.

Cercetătorii au ales să folosească părul uman din toate deșeurile biologice disponibile, deoarece este disponibil din abundență și conține keratină, o proteină care conține aminoacizi, care sunt o sursă de nutrienți pentru creșterea plantelor.

Aminoacizii ajută la legarea altor tipuri de nutrienți și la eliberarea lor în condiții controlate, ceea ce este important în agricultura urbană, unde eliberarea în timp util a nutrienților și a apei este crucială. Keratina este apoi combinată cu fibra de celuloză pentru a întări substratul și a îmbunătăți capacitățile sale de absorţie a apei.

Singurul dezavantaj al acestui substrat pe bază de keratină este că costă de două până la trei ori mai mult decât spumele comerciale actuale.

Echipa nu are planuri specifice de comercializare deocamdată, a spus profesorul Ng, dar este în legătură cu partenerii din industrie pentru a face unele teste pe teren.

Sperăm că în următorii trei ani, vom putea introduce primul produs pe piață”, a spus el.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente