HomeHealthAlimente tot mai dulci

Alimente tot mai dulci

Cantitatea de zahăr adăugat în alimentele ambalate a crescut cu aproape 40% în 15 ani, în timp ce nivelul de îndulcitor artificial din băuturi aproape că s-a dublat.

Nivelurile de zaharuri adăugate din alimentele ambalate de peste tot în lume a crescut cu 39% între 2007 și 2019, potrivit unui studiu al Universității Deakin.

În același interval de timp, cantitatea de îndulcitori artificiali din băuturi a crescut cu 47% – un motiv de îngrijorare când vine vorba de sănătatea oamenilor, a spus cercetătorul principal Cherie Russell.

„Oamenii pot crede că alimentele și băuturile îndulcite artificial sunt mai sănătoase decât produsele îndulcite cu zahăr, dar acești aditivi sunt, de asemenea, legați de rezultate slabe asupra sănătății, incluzând aici și creșterea în greutate, modificări ale intestinului și chiar cancer”, a spus Russell.

Băuturile pline de îndulcitori artificiali nu sunt asociate cu o scădere a cantității de zahăr din ele, potrivit studiului. Mai degrabă, zaharurile adăugate în băuturi au crescut cu 14% pe parcursul perioadei de studiu, arătând că companiile folosesc din ce în ce mai mult zaharuri și îndulcitori artificiali în produsele lor.

Acesta a fost și cazul alimentelor ambalate, în care nivelul de îndulcitori artificiali a crescut cu 39%.

„În principal, companiile alimentare folosesc mai mulți îndulcitori artificiali în produsele lor, dar nu folosesc mai puțin zahăr”, a spus doamna Russell. „Acesta este o tendință îngrijorătoare, deoarece consumul de alimente dulci ne poate influența grav sănătatea și ne poate încuraja să dorim mai multe alimente dulci. Este o preocupare deosebită pentru copiii care încă își dezvoltă preferințele gustative”.

Descoperirile arată că reglementările alimentare naționale, care sunt concepute pentru a reduce cantitatea de zahăr din dieta oamenilor, nu funcționează, a spus doamna Russell.

La nivel mondial, zaharurile adăugate în alimentele ambalate au crescut cu 9% în perioada de studiu, în timp ce în băuturi au scăzut cu 12%, reflectând o scădere semnificativă în Statele Unite.

Îndulcitorii artificiali au crescut cu 3% în alimente la nivel global și cu 36% în băuturi.

Îndulcitorii se găsesc în alimentele ultraprocesate. Aceste alimente sunt fabricate industrial, conțin ingrediente pe care nu pot fi găsite într-o bucătărie de acasă și sunt concepute pentru a fi „hiper-gustoase”. Consumul mai multor alimente ultraprocesate este asociat cu mai multe boli de inimă, diabet de tip 2, cancer și deces.

Alimentele ultraprocesate sunt, de asemenea, dăunătoare mediului, deoarece folosesc resurse semnificative, cum ar fi energia, apa, materialele de ambalare și deșeurile de plastic.

Alimentele care conțin îndulcitori pot trece drept sănătoase, dacă nu conțin zahăr, inducând în eroare publicul și, potențial, înlocuind alimentele nutritive, întregi din dietă.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente