Agențiile spațiale americane (NASA), europene (ESA) și canadiene (ASC) au dezvăluit pe 12 iulie, în timpul unui eveniment live, primele imagini realizate de cel mai mare telescop spațial, James-Webb (JWST), lansat în decembrie 2021, de o rachetă Ariane-5.
La mai bine de 20 de ani după ce s-a dat undă verde construcției Telescopului James-Webb, numit pe atunci Telescopul Spațial Next Generation, cele trei agenții spațiale implicate în proiect au făcut publice primele imagini ale acestui observator extraordinar. Imaginile surprind un univers infraroșu cu detalii uluitoare. Una dintre imagini, o vedere a câmpului focalizată ultra profund, a fost dezvăluită în avanpremieră pe 11 iulie, de către președintele Joe Biden în timpul unei transmisiuni în direct, deconspirând un univers mai vechi decât am văzut vreodată.
Trei dintre imagini arată Nebuloasele Carina și Inelul Sudic, precum și un grup de galaxii numit Quintetul lui Stephan, iar a patra fotografie surprinde spectrul unei exoplanete gigantice gazoase, numită WASP-96 b.
Nebuloasa Carina, una dintre cele mai strălucitoare și mai mari nebuloase de pe cer, se află la 7.600 de ani lumină distanță de Pământ. Include Eta Carinae, o stea supergigant aflată în pragul unei explozii masive, precum și Trumper 14, unul dintre cele mai tinere grupuri de formare stelară. O nebuloasă este o pepinieră stelară, iar Carina este una întinsă, activă și uneori violentă.
“Priveliștea uimitoare a stâncii cosmice a Nebuloasei Carina dezvăluie noi detalii despre această vastă pepinieră stelară. Astăzi, pentru prima dată, descoperim stele noi, care anterior erau complet ascunse vederii noastre.” a spus Amber Straughn, astrofizician la NASA.
Nebuloasa Inelului Sudic este mai aproape de Pământ (la doar 2.000 de ani lumină distanță) și un nor de gaz în expansiune care înconjoară o stea aflată pe moarte.
Cvintetul lui Stephan este un grup de cinci galaxii care apar la aproximativ 290 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. Patru dintre galaxii sunt blocate într-un fel de dans cosmic care va duce într-o zi la ciocnirea cvartetului, iar trei prezintă forme alungite, ca o spirală. Stelele din cvintet acoperă sute de milioane de ani de istorie cosmică.
“Aceasta este o imagine și o zonă foarte importantă de studiat, deoarece arată cu adevărat tipul de interacțiune care conduce evoluția galaxiilor”, a spus Giovanna Giardino, astronom la Agenția Spațială Europeană.
Ultima imagine surprinde o analiză a compoziției atmosferice a exoplanetei gigantice gazoase fierbinți WASP-96 b.
Telescopul spațial James Webb, cel mai mare și mai puternic telescop științific spațial al NASA, va sonda cosmosul pentru a descoperi istoria universului de la Big Bang până la formarea planetelor extraterestre, și nu numai. Construcția lui a implicat peste 300 de universități, organizații și companii din 29 de state din SUA și alte 14 țări. În valoare de 10 miliarde de dolari, este unul dintre Marile Observatoare ale NASA (instrumente spațiale uriașe care includ și telescopul spațial Hubble).
Imaginile și datele furnizate reprezintă potențialul uriaș al telescopului de a contribui la cercetarea științifică și semnalează tranziția lui James Webb într-un instrument științific activ.
“Sunt zeci de mii de oameni de știință – unii dintre ei tocmai s-au născut, alții încă nu, dar toți beneficiem de acest telescop uimitor pentru că va fi cu noi în următoarele decenii.” , a spus Thomas Zurbuchen, administratorul asociat pentru știință al NASA, în timpul evenimentului, după ce imaginile au fost dezvăluite.
Telescopul spațial James-Webb deschide o nouă fereastră asupra Universului. O nouă eră în astronomie începe.
(Sursa foto: NASA, ESA, CSA)
Articol de Cristina Zarioiu