HomeHealthAnestezie: structura creierului tău poate prezice riscul de a te trezi în...

Anestezie: structura creierului tău poate prezice riscul de a te trezi în timpul operației

Cercetătorii au identificat structuri ale creierului care pot prezice predispoziția unei persoane de a se trezi accidental în timpul anesteziei generale.

Anestezia generală induce pacientul într-o stare comparabilă cu somnul pentru a suprima toate reflexele motorii și, desigur, senzația de durere. Cu toate acestea, una din patru persoane poate avea experiențe subiective în timpul operației, cum ar fi visele. Iar în cazuri foarte rare (0,05-0,2%) indivizii devin conștienți accidental în timpul unei proceduri medicale.

Deși anestezia a fost folosită în medicina clinică de peste 150 de ani, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce efectul său asupra oamenilor este atât de variat. Un nou studiu, condus de oameni de știință de la Trinity College din Dublin a reușit să identifice o posibilă cauză. Descoperirile ar putea ajuta la identificarea persoanelor care ar putea avea nevoie de doze mai mari decât media de anestezic.

1 din 3 pacienți sunt mai rezistenți la anestezic

Cercetătorii au reușit să identifice structurile creierului care ar putea ajuta la prezicerea predispoziției unui individ de a se trezi sub anestezie.

Pentru acest studiu desfășurat în Irlanda și Canada, au sedat 17 persoane sănătoase cu propofol, cel mai comun agent anestezic. Ei au măsurat timpul necesar voluntarilor pentru a detecta un sunet simplu în timp ce erau treji și apoi sub sedare. Ei au evaluat, de asemenea, activitatea creierului a 25 de participanți care ascultau o poveste simplă în ambele stări.

Cercetarea a constatat că timpii de răspuns ai unuia din trei participanți nu au fost afectați de sedarea moderată cu propofol. Echipa a mai arătat, pentru prima dată, că indivizii rezistenți la anestezie au avut diferențe fundamentale în funcția și structurile regiunilor fronto-parietale ale creierului, comparativ cu cei care au rămas complet inconștienți. Aceste diferențe ale creierului ar putea fi prezise înainte de sedare.

Rezultatele noastre sugerează că indivizii cu un volum mai mare de materie cenușie în regiunile frontale și conectivitate funcțională mai puternică în rețelele cerebrale fronto-parietale pot necesita doze mai mari de propofol pentru a nu răspunde, în comparație cu persoanele cu conectivitate mai mică și un volum mai mic de materie cenușie în aceste regiuni. ”,a precizat Lorina Naci, profesor asociat de psihologie la Trinity College din Dublin, care a condus cercetarea.

O descoperire care va ajuta la reducerea trezirilor și a consecințelor acestora

Cercetătorii ne asigură că aceste diferențe ale creierului pot fi determinate cu mult înainte de operație. Verificarea acestui lucru înainte de efectuarea anesteziei poate ajuta la identificarea persoanelor care au nevoie de doze mai mari decât media de propofol.

“Detectarea reacției unei persoane la anestezie înainte de sedare are implicații importante pentru siguranța și starea de bine a pacientului. Rezultatele noastre evidențiază noi markeri pentru îmbunătățirea monitorizării conștientizării în timpul anesteziei clinice. Deși rară, conștientizarea accidentală în timpul unei operații poate fi foarte traumatizantă și poate duce la rezultate negative asupra sănătății pe termen lung, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic, precum și depresia clinică sau fobiile”, a explicat profesorul Lorina Naci.

Descoperirile au fost recent publicate în revista Human Brain Mapping.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente