HomeLifestyleAnimalele de companie pot ajuta la protejarea creierului adulților, pe măsură ce...

Animalele de companie pot ajuta la protejarea creierului adulților, pe măsură ce aceștia îmbătrânesc

Potrivit unui studiu, adulții cu vârsta peste 65 de ani care au deținut un animal de companie timp de mai mult de cinci ani au obținut scoruri mai bune la testele de memorie decât cei care nu sunt proprietari de animale de companie. Beneficiile pe care animalele de companie le au asupra creierului îmbătrânit au fost dezvăluite de studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan din SUA.

Ei au evaluat datele dintr-un sondaj reprezentativ la nivel național, realizat în perioada 2010-2016, care a înregistrat statutul de animal de companie a aproximativ 20.000 de adulți cu vârsta peste 50 de ani.

Descoperirile, publicate recent în Journal of Aging and Health, au sugerat că cei în vârstă de 65 de ani și peste, care au deținut un animal de companie timp de minim cinci ani au înregistrat scoruri cognitive mai mari, inclusiv la testele de reamintire a cuvintelor, în comparație cu cei care nu sunt proprietari de animale de companie.

Deținerea unui animal de companie a fost asociată cu scoruri mai mari de reamintire a cuvintelor”, au scris cercetătorii în studiu, adăugând că animalele de companie pot ajuta la atenuarea tulburărilor cognitive, cum ar fi demența la adulții în vârstă. Cu toate acestea, acest efect a fost vizibil doar în rândul proprietarilor de animale de companie cu vârsta peste 65 de ani. „Nu au existat diferențe semnificative în scorurile cognitive între proprietarii de animale de companie și non-proprietari cu vârsta mai mică de 65 de ani”, au scris oamenii de știință.

Studiile anterioare au sugerat că deținerea de animale de companie poate influența multe rezultate asupra sănătății, cum ar fi singurătatea și depresia, oferind sprijin emoțional și atenuând stresul.

Deoarece tulburările cognitive, cum ar fi boala Alzheimer cu debut tardiv, cel mai probabil se manifestă după 65 de ani, oamenii de știință postulează că, dacă există o relație cauzală între deținerea animalelor de companie și creierul îmbătrânit, beneficiile „ar fi cele mai evidente la participanții din a șaptea decadă și peste”.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că cei care dețin un animal de companie tind să înregistreze indicatori de activitate fizică mai mare și incidență mai mică a diabetului și a hipertensiunii arteriale decât proprietarii pe termen scurt și non-proprietari, indicând probabilitatea ca alte mecanisme potențiale să joace un rol.

A avea un câine, de exemplu, ar putea însemna că proprietarii de animale de companie sunt forțați să se ridice și să se miște mai mult, iar mișcarea zilnică este strâns legată de sănătatea creierului și longevitatea funcțională.

De asemenea, animalele aduc bacterii noi în circulația gospodăriei, ceea ce ne-ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală. De altfel, conexiunea intestin-creier este una despre care oamenii de știință și-au dat seama recent că este mult mai importantă decât am crezut cândva.

Dincolo de răspunsurile fiziologice discutate mai sus, animalele de companie ar putea oferi un sprijin social și, astfel, să promoveze sănătatea cognitivă prin starea de bine psihologică”, au adăugat cercetătorii.

Poate că animalele de companie ne fac pur și simplu fericiți. Studiile sugerează că prezența unui animal în viața noastră poate ameliora singurătatea și atenua stresul cronic.

Dar, în timp ce majoritatea studiilor privind deținerea de animale de companie s-au concentrat asupra modului în care câinii sau pisicile ne influențează emoțiile și sănătatea fizică, mult mai puține studii au analizat modul în care animalele de companie influențează capacitatea noastră de a gândi. A avea cu cineva cu care să vorbești pe tot parcursul zilei, chiar dacă nu este un alt om, înseamnă exersarea rețelelor verbale din creierul nostru

Oamenii își modelează zilele în jurul animalelor lor de companie, iar acestea pot influența aproape fiecare aspect al vieții lor.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente