Antibioticele pot scădea motivația și rezistența sportivilor prin efectele asupra microbiomului, conform unui nou studiu publicat în Behavioral Processes.
„Am crezut că bacteriile intestinale ale unui animal, microbiomul său, ar afecta procesele digestive și funcția musculară, precum și motivația pentru diferite comportamente, inclusiv exercițiile fizice”, a spus Theodore Garland, fiziolog evoluționist UCR în laboratorul căruia a fost efectuată cercetarea. „Studiul nostru întărește această credință”.
Pentru studiu, cercetătorii au administrat antibiotice timp de zece zile pentru două grupuri de șoareci. Un grup a fost crescut pentru niveluri ridicate de alergare, în timp ce celălalt a fost format din mai mulți șoareci sedentari. După tratament, cercetătorii au remarcat că niciunul dintre grupuri nu a avut un comportament bolnăvicios.
Ei au remarcat, totuși, că alergatul pe roată la șoarecii sportivi a fost redusă cu 21%, în timp ce cei care fac sport ocazional nu au fost afectați. Cercetătorii au descoperit în continuare că șoarecii sportivi nu și-au recuperat comportamentul de antrenament timp de 12 zile după tratamentul cu antibiotice.
Cercetătorii au bănuit că modificările microbiomilor șoarecilor ar fi putut influența aceste schimbări. Analizele probelor de fecale de la ambele grupuri de șoareci după zece zile de antibiotice au confirmat că ambele au suferit niveluri reduse de bacterii intestinale.
„Un sportiv ocazional care a suferit o rană minoră nu ar fi afectat prea mult. Dar la un atlet de talie mondială, un mic eșec poate fi mult mai amplificat”, a spus Monica McNamara, doctorand în biologie evolutivă UCR și primul autor al lucrării. „De aceea am vrut să comparăm cele două tipuri de șoareci”.
Pentru a explica descoperirile, cercetătorii au spus că bacteriile intestinale transformă carbohidrații în substanțe chimice care alimentează mușchii. Mai puține bacterii de la utilizarea antibioticelor duce inevitabil la mai puțin combustibil și, prin urmare, la o performanță musculară redusă.
În timp ce nivelurile crescute de exerciții fizice sunt legate de rezultate mai bune asupra sănătății mintale și fizice, găsirea unor modalități eficiente de a promova mai mult exercițiu a fost dintotdeauna o provocare.
În cercetările viitoare, cercetătorii își propun să identifice bacteriile specifice din spatele performanței atletice crescute. Ei au spus că identificarea acestor bacterii ar putea duce la dezvoltarea unor terapii care îi ajută pe oameni să facă mai mult sport.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că studiile anterioare demonstrează că dieta occidentală, care este bogată în grăsimi și zahăr, are un efect negativ asupra biodiversității intestinale. Deși sunt necesare studii suplimentare, ei au remarcat că aceste efecte ar putea, la rândul lor, să afecteze capacitatea atletică și motivația de a exercita.
Articol de Izabela Constantin